A Fővárosi Önkormányzat, a MÁV és a Volánbusz vízosztással próbálja enyhíteni az elkövetkező napokban várható kánikula hatásait. Müller Cecília szerdától harmadfokú hőségriadót rendelt el,

Harmadfokú hőségriadó

Szerdától szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos. Ezt akkor rendelik el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

40 fok körüli hőmérséklet

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hét második felében helyenként 40 fok közeli csúcsértékeket is mérhetnek. Többfelé még hajnalban is 20 fok felett alakul a hőmérséklet. 

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Vízosztás Budapesten

Karácsony Geregly Facebook oldalán azt írta, „kértem a Főváros cégeit, készüljenek konkrét intézkedésekkel, hogy enyhítsük a budapestiek hőérzetét. A BudapestGO alkalmazásban látjátok, hol vannak ivókutatok, a BKK holnap és csütörtökön vizet oszt három forgalmas helyszínen, a Deák Ferenc téren, a Keleti pályaudvarnál és a Széll Kálmán téren, a Fővárosi Vízművek üzembe helyezte a víztartállyal felszerelt kocsiját, amiről megtölthetitek a kulacsaitokat. A fürdők tovább nyitva tartanak, a FKF autói pedig folyamatosan locsolják az utakat”.

Át kell alakítani a városokat

Ezek az intézkedések valóban segítik elviselni a mindennapokat, de nem jelentenek hosszútávú megoldást az egyre gyakoribb kánikulákkal szemben. A városoknak teljesen át kell alakulniuk. Vannak Budapestnek is olyan pontjai, ahol sokkal elviselhetőbb a forróság. Ilyen például a Tompa utca, ahol bokrok és fák árnyékolnak, elérhető a víz és hangulatos helyiségek sorával várja a lakosokat.

Zöldítéssel elviselhetőbb a kánikula

„A városvezetés célja, hogy minél több ilyen városrészt alakítsunk ki Budapesten. A beruházásainknál, akár a Rakpart projektnél, a Blaha Lujza tér felújításánál fontos szempont, hogy a zöldítéssel elviselhetőbbé tegyük a nyarakat. Könnyen és gyorsan kivitelezhető megoldás a belvárosi udvarok zöldítése, amire már most is van pályázati rendszer Budapesten. Egyre több belső udvar zöldül meg a programnak köszönhetően” – írta a főpolgármester.

Közösen kell szembenézni a problémával

„A problémával azonban közösen kellene szembenéznie az önkormányzatoknak és a kormánynak. Az uniós források például remek lehetőséget nyújtanának arra, hogy tovább zöldítsük Budapestet és a nagyvárosokat, élhetőbbé tegyük környezetünket, és enyhítsük a klímaválság hatásait” – írja a főváros vezetője.

Ezt kéri a főpolgármester

„Kérem a budapestieket, hogy fokozottan figyeljünk oda egymásra, figyeljetek a folyadék bevitelre, és ha lehet minél kevesebbet tartózkodjatok a napon” – írta Karácsony Gergely Facebook oldalán.  

Lépett a MÁV

Ásványvizet biztosít utasainak a szerdától elrendelt hőségriasztás ideje alatt a MÁV-Start is. A vízosztás a budapesti fejpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon, a Volánbusz pedig a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon lesz.

Vizet osztanak a pályaudvarokon

A MÁV Zrt. közleménye szerint Budapesten a Nyugati pályaudvaron, a Keleti pályaudvaron és a Déli pályaudvaron, vidéken pedig a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a békéscsabai, a szegedi, a kecskeméti, a szolnoki, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a siófoki, a fonyódi, a tapolcai, a veszprémi, a zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatra várakozók.

Napközben bárki kaphat vizet

Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja, addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi.

A Volánbusz is vízosztásba kezd

A Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népliget autóbusz-állomáson és a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmú buszpályaudvarokon oszt ásványvizet: Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen – áll a MÁV Zrt. közleményében.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI