Kiváló családi program elsétálni a Pilisborosjenő határában az Egri csillagok című film forgatásához épített egri vár másolatához. A legendás filmet felújították és 4K felbontásban, digitálisan idén október 22-én újra bemutatták a mozikban.

A túra különösen azoknak érdekes, akik látták az 1967-ben forgatott filmet és ismerik a cselekményt. Ahogy elindulunk a pilisborosjenői levendulás melletti parkolóból, úgy 20 perc után pillanthatjuk meg a falakat a bokrok között.

A BudaPestkörnyéke.hu agglomerációs hírportál elődje, a Budapest Környéke című újság 100 évvel ezelőtt már ismert kiadvány volt az agglomerációban. A cikkeinket havonta 300 ezer alkalommal olvassák el itt az interneten. Köszönjük, hogy te is itt vagy!

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!


Gyönyörű panoráma

Útközben jobbra tekintve a Pilis 534 méteres csúcsa a Nagy-Kevély magasodik a völgy fölé, ez a hegy szerepelt a filmben a vár mögött. A csúcs dolomitsziklás füves terület, érdemes felmenni, mert meghökkentően szép a panoráma. A Gellért-hegytől a Gerecséig, a Budai-hegység szinte összes, jellegzetes csúcsa beazonosítható, a Hármashatár-hegytől a János-hegyen keresztül a Nagy Szénásig, Nagy-Kopaszig.

Leégették, felépítették

De térjünk vissza a filmben szereplő várhoz, melyet kifejezetten a történelmi kalandfilm kedvéért építettek a Pilisborosjenő és Csobánka közti völgybe. Az építésről sok fotó készült, ezek láthatóak az alábbi videóban.

Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta ezt a látványos helyszínt. A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, de rögtön újjá is építették. A film elkészülte óta magára hagyatva pusztul. A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta és emléktáblát helyeztek el a vár kapujánál.

A vár köveit betonhabarcs köti össze, láthatóan komoly előkészítő munka és építkezés előzte meg a forgatást. Egy mai rendező biztosan megirigyelné az akkori nagyköltségvetésű filmet. Ilyen monumentális díszletekkel, az ide kiépített utakkal, sok ezer statisztával, azok ellátásával, a forgatási felszerelés ideszállításával és számos bulgáriai forgatási nappal – hiszen sok jelenetet ott vettek fel – egészen biztosan nem készült azóta sem az Egri csillagokhoz hasonló, grandiózus magyar film.

A mozit 1968-ban mutatták be, amely természetesen Gárdonyi Géza azonos című regényéből készült – igaz több helyen eltér a regény cselekményétől. A főszerepekben Kovács István, Venczel Vera és Sinkovits Imre láthatóak. Az egykori újságcikkek alapján nagy sikert aratott a film.

Apukák mesélnek a hősökről

Mai szemmel nézve a film hosszú vontatott jelenetei mit sem számítanak, hiszen az általános iskolai kötelező olvasmány filmes változatán generációk nőttek fel. Amikor elindulsz Pilisborosjenőről a 20 perces túraútvonalon, már alig várod, hogy megpillantsd a falakat. Közben kisrácokkal a nyakukban, kezükben jönnek veled szembe az apukák, akik a várról, a magyar történelemről és a hősökről mesélnek a gyermekeiknek. Szerintünk ne hagyd ki ezt a látványosságot az agglomerációban!

A digitálisan felújított verzió 2018-as előzetesét alább lehet megnézni.

Fotók: BudaPestkörnyéke.hu