Kertes házra vágysz Pest megyében? Szeretnél kiköltözni Budapestről, de a munkád oda köt? Nagyon nem mindegy, hogy melyik települést választod célul. Budapest környékén számos város és kisebb település várja a kiköltözni vágyókat. Nézzük most a 30 legnagyobb várost, ahol lakva Budapestről fél óra alatt hazaérhetsz.

Városok népessége

Ha szereted a nagyvárosi nyüzsgést, vagy épp ellenkezőleg inkább kisebb városokba költöznél szívesen, akkor érdemes megnézni először azt, hogy melyik városban mekkora a népesség.

Népesség szempontból Érd magasan vezet a többi város előtt. A második legnépesebb város Dunakeszi, a harmadik pedig Szigetszentmiklós. Ha nyüzsgésre vágysz, akkor ebből a három városból érdemes választanod.

A harmincból Tökölön laknak a legkevesebben, de Ráckevén és Halásztelken is csak pár százzal többen, így ha inkább kerülnéd a tömeget, akkor ebből a három kisvárosból válassz.

Városok négyzetméter árai

Sokan azért szeretnének kiköltözni Budapestről, mert ott túl drágák a családi házak. Ilyen esetben nem mindegy, hogy mennyiért lehet megkapni az agglomerációban a házat.

A legmélyebben azoknak kell a zsebükbe nyúlni, akik Budakeszire szeretnénk kiköltözni. A második legdrágább Budaörs, a harmadik pedig Szentendre. Viszont ezek a négyzetméterárak is bőven el vannak maradva a Budapesti egymillió forint körüli négyzetméteráraktól.

A három legolcsóbb település négyzetméterár szempontból Isaszeg, Kistarcsa és Ráckeve. Ezek bármelyike jó választás lehet, ha szűkösebb a költségvetés.

Közlekedés

A városok népszerűsége nagyban függ attól is, hogy milyen könnyen lehet bejutni a fővárosba és onnan haza. Az autópályák és az M0-ás sokat könnyít és gyorsít a bejutáson, ha éppen nincs dugó.

Az M1-es, M7-es és M6-os autópálya miatt népszerű Budaörs, Érd és Törökbálint. Az M3-as miatt Fót és Gödöllő, az M2-es miatt pedig Dunakeszi és Szentendre.

A vonat és hév közlekedés fejlesztése is fontos tényező lehet. Az északi irányba költözőket segítik majd a hamarosan üzembe álló emeletes vonatok is.

Népszerűség

A kedvezőbb munkalehetőségek miatt évek óta egyre többen költöznek a fővárosba vagy annak környékére, míg Budapestről újra egyre többen vágynak a közeli városokba. Ennek eredményeként az agglomeráció népessége folyamatosan növekszik. A 30 város közül csak Gödöllőn és Százhalombattán költöztek el többen, mint akik odaköltöztek az utóbbi 3 évben.

A beköltözések száma alapján a legnépszerűbb város Érd. Érd lakossága több, mint 3300-al nőtt az utóbbi 3 évben. A második legnépszerűbb Szigetszentmiklós, a harmadik pedig Gyömrő. Nem sokkal van elmaradva a népszerűségi listán Veresegyház, Göd, Dunaharaszti és Halásztelek. Pécelen és Szentendrén kicsivel 1000 alatt maradt a lakosság növekedése az utóbbi három évben.

Népszerű ingatlan típusok és árak

A fővárosból kiköltözőknél a legnépszerűbbek a 100-120 négyzetméteres családi házak, ikerházak és sorházak. Általánosságban elmondható, hogy a sorházak és ikerháza népszerűségét a kicsit kedvezőbb ár táplálja. Jellemzően minél távolabb keresünk ingatlant, annál olcsóbban juthatunk hozzá.

Egy átlagos budapesti lakás eladásából az agglomerációban sem nagyon lehet találni megfelelő házat. A hirdetett budapesti lakások több mint harmadát 30-50 millió közötti ársávban hirdetik.

Ha valaki a legnépszerűbb Érden keres házat, az ebből az összegből nagyon kevés házból válogathat, melyeknek többsége némi felújításra szorul. Az eladó érdi családi házak átlag ára inkább 50-80 millió forint között mozog. Ebben az ársávban hirdetik a házak felét.

Gödöllőn ugyanez a helyzet. A gödöllői eladósorban lévő házak átlagárai is inkább 50-80 millió forint között mozognak. 30-50 millió között csak néhány házat lehet találni Gödöllőn, de nem lehetetlen a küldetés.

Az előzőekhez hasonlóan, ha valaki Szentendrén keres eladó házat, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia. Sőt még mélyebben, mint Érd és Gödöllő esetében. Szentendrén inkább 50-100 millió közötti ársáv az, amiben találni lehet házat. Persze Szentendrén is lehet találni néhányat a 30-50 milliós ársávban is, de azok vagy kicsik, vagy nagyon rossz állapotúak, vagy rossz helyen vannak.

Azoknak a családoknak, akik szeretnének kiköltözni Budapestről az agglomerációba és szűkösebbek a lehetőségeik, azoknak érdemes körülnézni a nagyobb városok helyett inkább a kisebb településeken is, de a megveszLAK.hu és a hasonló oldalak rendszeres böngészésével rá lehet akadni egy-egy gyöngyszemre is akár a 30-50 milliós ársávban is.

A 2021 január 1-étől igényelhető lakásfelújítási támogatás még kedvezőbbé teszi a használt házak megvásárlását, mivel a támogatási összegből akár egy fürdőszoba-konyha felújítás, vagy egy tetőcsere, vagy egy napelemes rendszer is kijöhet.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amely a forgalmas napokon már Magyarország legolvasottabb hírportáljai között van, akkor kattintson ide!