“A nagytétényi Duna-part és környéke Budapest legértékesebb zöldterülete lehetne. A civilek hiába kérték, hogy kapjon természetvédelmi jelzést, a Tarlós-féle városvezetés ezt elutasította.” – kezdi legfrissebb Facebook-bejegyzését Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere.

Szemétlerakót csináltak belőle

Mint a posztban írja “Helyette sitt-, és szemétlerakót csináltak belőle. Most kezdtük el rendbe tenni ezt a különleges adottságú területet, amelyet akár a Mocsárosdülőt meg fogunk védeni a betontól és a szeméttől.” A bejegyzéshez egy videót is feltöltött, melyben arról beszél elvileg a területen nem lehetne hulladékot lerakni, sem semmit építeni, a terület tulajodnosa mégis megpróbálta kerítéssel körbevenni azt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Természetvédelmi értékek megőrzése

Karácsony Gergely a felvételen azt mondja “Mi mindenképpen szeretnénk ezt megakadályozni és érvényt szerezni egyrészt a jogszabályoknak, másrészt pedig ennek a területnek a természetvédelmi értékeinek a megőrzésének.”

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Mindent megtesznek

Mint mondja éppen ezért a Fővárosi Önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy ez a terület megmaradjon, sőt, hogy utána a sitt elszállítása után igazi természeti érték maradhasson.

Az első lépés

“Az első lépés, amit most meg tudtunk tenni minél gyorsabban, hogy a Fővárosi Önkormányzat jegyzője, főjegyző úr kiadott egy ideiglenes végzést, amely itt ezen a területen megtilt minden hulladéklerakást és bármilyen építmény vagy kerítés megépítését” – mondja a főpolgármester.

Előkészítő munkálatok

Közölte, a következő lépés az lesz, hogy egy ideiglenes, három hónapos védettséget fognak ennek a területnek szerezni, közben pedig zajlik az előkészítő munka, ami lehetővé teszi, hogy ez a terület természetvédelmi terület legyen.

Budapest egyik legfontosabb értéke

“Ahogy például mindent megteszünk a mocsáros dűlő megvédéséért Óbudán, vagy mindent megteszünk a Tétényi-fennsík fejlesztéséért, vagy a Gellért-hegy természeti értékeinek a megőrzéséért, ragaszkodunk ahhoz is, hogy itt a tétényi Duna-part megőrizze természetei értékeit. Hogy itt ne a sittlerakás, hanem a természet domináljon. Hogy itt ne az építési vállalkozók keressenek pénzt azzal, hogy illegálisan leteszik a hulladékot, hanem például a kutyások, a természet barátai csodálhassák meg ezt a területet, amely Budapest egyik legfontosabb értéke.”

Partnerek

A felvétel végén Karácsony Gergely arról beszél eddig nem nagyon találtak szövetségeseket, ugyanis a Kormányhivatal nem tette meg a szükséges lépéseket, ám mint mondja bízik abban, hogy a kerületi önkormányzat partner lesz abban, hogy ezt a területet megőrizzék. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A teljes videó itt nézhető vissza:

Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook videorészlet