Mennyire legyen a konyha hulladékmentes? Az élelmiszerpazarlás ellen sokan kampányolnak: de akinek van egy csöpp esze, alapból is takarékoskodik. Kevesebbet és tudatosan vásárol, hogy semmi ne vesszen kárba.

Szemétmentes konyha

Nálunk nem csak természetes, de hulladékmentes is a konyha. Apró gyermekkorom óta tudom, hogy minden érték, kidobni élelmiszert vétek, ebben a szellemben nőttek fel gyermekeim is. Az utóbbi évek #zerowaste kihívásait olvasva, a javaslatokat, tippeket látva jóleső érzés fogott el, hogy egyre többen követik ezt az utat.

Babánbacon

A kész banánbacont chilipehellyel megszórhatjuk

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Minden jó valamire

Épp ezért olvastam érdeklődéssel egyik este egy jó cikket a hulladékmenetes konyháról, a zöldséghéjak felhasználásáról. Nálunk a héjak, a gyógyteák maradékai mind a komposzton végzik, de van, amit felhasználunk előtte másra: az almahéját megszárítva teának tesszük el, a citrusok héjából illatosító készül.

Felcsigázott, hogy mi ez

Itt jött képbe a recept a „banánbacon”, ami első olvasatra is felcsigázott. Unokahúgom, aki bevállalós világutazó, végigönténteskedte már a lehető legtöbb biofarmot, meggyőzött, hogy tényleg iszonyú jó rágcsálnivaló.

Feltétnek is jó

Vacsorához is remek

Desszertnek is finom

Nem tétlenkedtem, mert hajtott a kíváncsiság, és épp négy akciós banán szottyadt a kosárban, arra várva, hogy bársonyos turmix váljon belőlük. És íme, elkészült az én banánbacon receptem! Ropogós, sós, chilipehellyel megszórva mennyei. Sütés közben édes csokoládéillatot árasztott. Úgy szavaztuk meg, hogy a banánturmix mellé vagy után, tényleg jópofa finomság. Aztán estére kiderült, egy könnyebb vörösbor mellé sem utolsó csemege.

Rázogatni kell

A banánhéjat 2 cm széles csíkokra vágjuk, és egy jól záródó edénybe tesszük. Megöntözzük szójaszósszal, olívaolajjal, legalább egy éjszakán, de akár 2 napon át érleljük. Közben olykor megrázogathatjuk az edényt.

Banán és szójaszósz

Szójaszósszal és olívaolajjal érleljük

Ropogtatható

A lecsöpögtetett banánhéj-darabokat sütőpapírra borított tepsire tesszük, és előmelegített sütőben 180 fokon 15-17 percig sütjük. Chilipehellyel megszórjuk, és máris ropogtatható.

Fenntartható háztartás

A kérdés, hogy mennyire zöld megenni a banánhéjat, mennyi vegyszermaradványt tartalmaz, felmerülhet bennünk, de egyszer mindenképp tehetünk egy ilyen érdekes utazást a banánhéj-birodalomban. Közelebb visz talán a hulladékmentes, fenntartható háztartás gondolatához.

Hamarosan újabb zöld és virágos gondolatokkal jelentkezem a virágokkal teli kertből, addig is további kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók.

Kiemelt kép: banánbacon