Karácsony Gergely elődje, Tarlós István volt főpolgármester idején kapott kitüntetést 2015-ben V. János, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, akit Novák Katalin elnöki kegyelemben részesített. Most Tarlós azt mondta, hogy hülyeség volt kitüntetni akkor az igazgatóhelyettest. 

Hülyeség volt

Az ATV szerda esti vendége volt Tarlós István, korábbi főpolgármester. Arról is kérdezték, hogyan kaphatott kitüntetést 2015-ben a fővárostól V. János, a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatója. Tarlós az adásban azt mondta, hülyeség volt kitüntetni az igazgatót. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Nem olvasták el az előterjesztést

Tarlós szerint nem egy jelentős fővárosi kitüntetést kapott a bicskei igazgatóhelyettes, ezért a közgyűlés tagjai valószínűleg nem olvasták végig mind a 25 díjra felterjesztett nevet. Így mehetett át szerinte az igazgató neve is a korábbi főpolgármester szerint, és ezért volt ez felelőtlen döntés akkor a főváros részéről.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Feljelentés

A volt főpolgármester azt is elmondta, amikor még a fővároshoz tartozott a bicskei intézmény, feljelentést tettek a bicskei gyermekotthon ügyében a rendőrségen, amit 2012-ben lezártak. Tarlós szerint ezért nem volt jogi akadálya annak, hogy 2015-ben kitüntessék az igazgatót. 2019-ben viszont már azt ígérte Tarlós, hogyha főpolgármester marad, visszavonják a díjat.

Karácsony is megszavazta

2015-ben Karácsony Gergely még Zugló polgármestereként szintén megszavazta V. János kitüntetését. Karácsony azért indít most mégis vizsgálatot, hogy kiderüljön, hogyan merülhetett fel egyáltalán a kitüntetésre felterjesztett emberek között az igazgató neve.

Már 2011-ben nem stimmelt valami

2011-ben a bicskei intézmény két dolgozója bejelentést tett a fővárosi önkormányzat osztályvezetője és jogi szakreferense előtt. Majdnem két héttel később Csomós Miklós akkori főpolgármester-helyettes bejelentést tett az ügyben az Országos Rendőr-főkapitányságon. A rendőrség nyomozást indított, de 2012 közepén megszüntették a nyomozást arra való hivatkozással, hogy nem megállapítható a bűncselekmény elkövetése – írja a Telex.

Elcseszték a rendőrök

Az ombudsman ezután megvizsgálta az ügyet, és arra jutott, hogy az eljárás során a rendőrök több visszásságot, mulasztást követtek el, és sérült a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjoga.

Kiszúrtak szerencsétlen gyerekekkel

Szerepel az anyagban, hogy sértette a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alapjogát az, hogy a gyámhivatal gyámul az igazgatóhelyettest (a később elnöki kegyelemmel szabadult K. Endrét) rendelte. Az igazgatóhelyettes ugyanis „hosszú évek óta munkakapcsolatban állt a gyanúsított igazgatóval, neki volt alárendelve. Így az alárendeltség miatt azonban nem volt kizárható az érdekellentét a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy között” – írta Szabó Máté ombudsman.

Belebukott a köztársasági elnök

A bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesének Novák Katalin adott köztársasági elnöki kegyelmet. Amikor napvilágra került, hogy V. János mit művelt, kitört a botrány. A férfi ugyanis mindent elkövetett annak érdekében, hogy a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatóját megvédje. Még arra is képes volt, hogy azokat a szerencsétlen, kiszolgáltatott fiúkat, akiket az igazgató szó szerint rendszeresen szop.tott bezárja, megfenyegesse őket és a rendőrségi vallomásukat is visszavonassa velük. Ezt követően az egyik fiú öngyilkos lett. Nos ez a V. János kapott kegyelmet. Az ügybe belebukott a köztársasági elnök, Novák Katalin, a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit, aki ellenjegyezte a döntést és a kegyelmet javasló Balog Zoltán, a magyarországi reformátusok vezetője. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Tarlós István – Forrás: Youtube/ATV