A béke iránti vágyakozást a gyűlölet kegyetlensége és a háború vadsága töri meg – mondta Ferenc pápa homíliájában a szombat esti vigílián, amelyet személyesen vezetett a Szent Péter-bazilikában. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek húsvét vigíliáján Budapesten, a Szent István-bazilikában pedig azt mondta, hogy Krisztus feltámadása a mi örök üdvösségünk ígérete és első bizonyossága. Ha ő, aki valóságos ember volt, feltámadt a halálból, akkor mi is feltámadhatunk – mondta

Öröm és remény

Ferenc pápa beszédében a Krisztus sírját elzáró követ ahhoz hasonlította, amely szerinte a mai emberek szívére nehezedik, „megfojtva az életet, eloltva a bizalmat, bezárva bennünket a félelem és keserűség sírjába, elzárva az utat az öröm és a remény felé”. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Gumifal

Az egyházfő „gumifalnak” nevezte azt az egoizmust és közönyt, amelyek miatt nem vagyunk képesek igazságosabb és emberszabásúbb városokat és társadalmat építeni, a „halál köveinek” azt, amikor a béke iránti vágyakozást a gyűlölet kegyetlensége és a háború vadsága töri meg.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Krisztus húsvétja

„Íme Krisztus húsvétja, íme Isten ereje: az élet győzelme a halál fölött, a fény diadala a sötétségen, a remény újjászületése a kudarc romjai fölött” – mondta Ferenc pápa. Az egyházfő kezdetben kerekesszékben, majd széken ülve vezette a vigíliát. 

Megáldották a tüzet

A húsvéti vigília hagyománya szerint a szertartás a Szent Péter-bazilika előcsarnokából indult, ahol megáldották a tüzet, majd „előkészítették” a húsvéti gyertyát, vagyis keresztet véstek bele, valamint az alfa és az ómega görög betűt, és az idei évszámot. Azt követően a gyertyát meggyújtották.

Csend és sötét

Papok és hívők a bazilika főhajóján az oltárig haladtak. A hívőkkel teli Szent Péter-bazilika teljes csendben és sötétben volt, csak a jelen levők kezében levő gyertyák világítottak, majd később felkapcsolták a fényeket. Megszólaltak a bazilika harangjai: visszaindultak Rómából a világ templomaiba, amelyek az utóbbi három napban némák voltak. 

Ünnepi mise Budapesten is

Erdő Péter a zsúfolásig telt székesegyházban arról beszélt: húsvét hajnalán nem a Feltámadottba vetett hit indította az asszonyokat, hogy Jézus sírjához menjenek, hanem a halott Krisztus iránti mérhetetlen szeretet. Erre a hűséges szeretetre válaszol elemi erővel a feltámadás nagyszerű eseménye, mert az asszonyok nem a halott Krisztust találják a sírban, hanem az angyalt, aki azért jött, hogy az örök életet hirdesse. Krisztus örök életét és a mi örök életünket – mondta a bíboros. „Ne féljetek” – mondja az angyal az asszonyoknak, hiszen nincs mitől félni. A szeretet hozta őket Krisztus sírjához, a szeretet pedig erősebb, mint a halál. A szeretetben nincs félelem – tette hozzá. Ezért az „üres sír” ünnepe az öröm, a bátorság és a szeretet ünnepe – hangoztatta Erdő Péter.

Látszólagos kudarc

A bíboros úgy fogalmazott: „Krisztus iránti szeretetünk minket is arra kötelez, hogy minden látszólagos kudarc, a hívő közösség minden szenvedése, megpróbáltatása ellenére tartsunk ki a Krisztus iránti szeretetben és egymás testvéri szeretetében”. Akkor is, ha úgy tűnik, hogy „fogyatkozóban vagyunk, hogy az emberek körében csökken a hit, hogy a keresztényeket kudarcok és üldöztetések érik szerte a világon” – mondta.

Jézus feltámadt

A szertartás végén a hívek a bíboros vezetésével körmenetet tartottak a bazilika körül. Nagyszombaton, az esti vigília szertartásával kezdődik a legnagyobb keresztény ünnep, a húsvét. Az ünnep azt hirdeti, hogy Jézus feltámadt a halálból, és ezzel minden embert megváltott bűneitől, és mindenkit meghív az örök életre. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 254 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Ferenc pápa – Forrás: MTI