Gondolták volna, hogy a szerény kis ibolya, Néró császár egyik kedvenc desszertjének ízesítőjeként vonult be a történelembe? Szeretnének megismerkedni a kert és a rét vadnövényeivel?

Nem udvari bolondság, királyi csemege

És arról hallottak-e, hogy Erzsébet királyné, vagy ahogyan inkább ismerjük, Sissi kedvence volt az ibolyafagylalt, az kandírozott ibolya? Az IBOLYA ÍZ-LELŐ ibolyás receptgyűjtemény az ennivaló természet egészen egyszerű alapanyagaiból elegáns és bájosan kedves finomságok elkészítéséhez szeretne kedvet csinálni, ibolyára hangolva.

Kertből az asztalra

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Sisi kedvence a kandírozott ibolya

Március 25-én a Veresegyházi Kölcsey Ferenc Könyvtárban meg is kóstolhatják, ahol egy szubjektív gasztronómiai utazáson vehetnek részt. Halmos Monika elkalauzol a Sisi-úton, a monarchia gazdag ízvilágát felfedezni az ibolyától indulva.

Császármorzsa Veresegyházon

A szomszéd mindig zöldebb Csepelen

A környezetbarát, fenntartható kert témakörét boncolgatja Halmos Monika Csepelen, március 26-én a Radnóti Miklós Művelődési Ház rendezvényén, amely A FÖLD ÓRÁJA program keretében valósul meg. Lesz lehetőség vadnövények kóstolására is!

Vadnövények és egészséges zöldségek workshop a Bartókon

Hogyan egészíti ki étrendünket a sok vadnövény, hogyan kóstoljunk ibolyát, milyen zöldségeket részesítsünk előnyben egészségünk érdekében? Többek közt ezekre is választ kaphatunk a workshopon a Bartókon. Worshop artist: Halmos Monika

Az igazi természet a konyhában

Vissza a természetbe!

Van egy Erdőtörvény (2009. évi XXXVII. törvény, 2020. július 1-től érvényes változata), amely szabályozza az erdők látogatását, az erdőben végezhető tevékenységeket, a vadon gyűjthető növényeket, növényi részeket. Az erdei életközösségek nélkülözhetetlen fennmaradása mindannyiunk érdeke, ezért részleteiben érdemes megismerkedni vele.

Gyűjtés szabályosan

Megérkezett a vadnövények gyűjtésének az ideje, virágzik az ibolya, kandikál a medvehagyma. Aki gyűjteni szeretne, jó, ha tudja ennek is a törvényben foglalt szabályait: személyenként 2 kg a maximális gyűjthető mennyiség, csak saját felhasználásra. Az erdeinkben számos védett és fokozottan védett növény él, ezeknek károsítása: taposása, leszedése szintén több tízezres bírságot vonhat maga után. Az alapos növényismeret mellett ezzel is jó tisztában lenni!

Ibolya és medvehagyma

Csak olyan növényt gyűjtsünk, amelyiket biztosan ismerünk. A védetteket legfeljebb fotó formájában vigyük haza! Legyen nálunk kosár, papírzacskó, hogy a leszedett növények számára, hogy különösebb károsodás nélkül vihessük haza őket. A felhasználásukhoz sok ötletet lelnek a Vadon nőtt étterem című könyvben!

Balkonkertész képzés online

A képzés oktatója Bajzák Anna, a PlantTogether és szimPLANT alapítója a kezdő hobbikertészek mentoraként nagy figyelmet fordít a tipikus bakik elkerülésére és a zöldipar veszélyeinek bemutatására. A képzés célja, hogy – akár napi 5-10 perces haladással – végigkísérjen a helyes növényválasztástól-tervezéstől a helyes magvetésen és időszerű kiültetésen át a magfogásig.

Olvassák hétről-hétre zöld gondolataimat! További kerti és konyhai ötletekkel vár a www.rozsakunyho.hu oldal, valamint a Rózsakunyhó Online videók. Természetes és szépséges ajándékokért pedig keressék fel a Rózsakunyhó online boltját!

Kiemelt kép: rozsakunyho.hu