A műfenyőket sem kímélte az infláció: egyetlen év alatt nagyon megemelkedett a népszerű karácsonyi termékek ára. A vásárlók egyre inkább a minőségi darabokat választják, amelyek jó pár évig megoldják ezt a kérdését. Az idén az import fenyők körülbelül 30 százalékkal drágulnak az elmúlt évhez képest, és a tapasztalatok szerint már nem méterenként, hanem inkább darabárban határozzák meg az értéket az árusok.

Gazdaságosabb a műfenyő

Az elszálló árak miatt egyre többen gondolják úgy, hogy az egyre drágább fenyőfa helyett egy műfenyőt állítanak karácsonykor. Ez kézenfekvőnek tűnik, hiszen egy jobb minőségű darab évekig szolgálhatja a családot. A Pénzcentrumnak nyilatkozó üzletek elmondták: egyetlen év alatt elég durván felment ezeknek az ára is. Az Auchan azt közölte, hogy idén 25-féle műfenyővel várják vásárlókat, kínálatukban megtalálhatók a kanadai műfenyők, Actuel sajátmárkás fenyők vagy az olyan különleges műfenyők, amelyeken tobozok is láthatók. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A szibériai havas fenyő a legdrágább

Tapasztalataik szerint a karácsony előtti utolsó 4-5 hétre koncentrálódik a fenyőfa-vásárlás, az idei évben is ez várható. A legnépszerűbb termékek a 150/180 centiméteres fenyőfák, az árakat tekintve pedig a 20-30 ezer forint közötti termékek a legkelendőbbek. Az Auchan legdrágább karácsonyfája egy szibériai havas fenyő, ami 111 990 forintba kerül.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Led-világítás és műhó

Az eMAG.hu kínálatában megtalálhatók a kedvező árú kompakt, asztali műfenyők és a több százezer forintos típusok is, amelyek között akár 3 méter magas műfenyők is elérhetők. A legkülönlegesebb darabok közé a led világítással szerelt, műhóval díszített, akár a zöldtől eltérő színnel rendelkező típusok tartoznak.

Mennyezetre függeszthető műfenyők

Az utóbbi években a különböző élethelyzetekhez igazodva már „sarok” és mennyezetre függeszthető műfenyőket is lehet kapni. Árkategóriát tekintve a bruttó 10-15 ezer forint közötti árú műfenyők a legkelendőbbek, ezeket követik a 25 ezer forintnál olcsóbbak. A legdrágább modellek a 3 méter feletti, élethű 3D-hatású ágakkal rendelkező, az igazihoz megszólalásig hasonlító műfenyők.

30-40 százalékkal drágábbak

„Sajnos az idei infláció a műfenyőket sem kímélte, 30-40 százalékkal emelkedtek az árak, így a tavalyi évhez képest már csak elvétve találni a legkelendőbb méretek közül 10 ezer forint alatti árfekvésű műfenyőt” – tájékoztatott az eMAG.

A klasszikus zöld a legkelendőbb

A Praktiker kínálatában idén 8 termékcsalád található. A barkácsáruház szerint mindig is népszerű volt a Nordmann King nevű modell, amit pántos ágkonstrukció és dús hatás jellemez. A legnépszerűbb méretek 90-től 180 cm-ig terjednek. A klasszikus zöld színű termék a legkelendőbb, de van fehér színben és havas hatású is műfenyőjük is. A Praktiker kínálatában a legdrágább műfenyő egy 240 cm-es, beépített LED-es műfenyő, melynek ára 181 990 forint.

Minőségi modelleket keresnek

A Tescónál az elmúlt néhány évben a vásárlók a drágább és nagyobb méretű műfenyőket részesítették előnyben, amik egyben minőségibbek is, mint más modellek. „Sajnos az alapanyagok és a szállítmányozás drágulása miatt a termékek árai emelkedtek, de továbbra is törekszünk arra, hogy elérhető áron kínáljuk vásárlóink számára a fenyőket” – tájékoztatta a Pénzcentrumot a sajtóosztály.

Széles a kínálat

A kínálatban 10 féle műfenyő van, a 60 cm-es mérettől a 210 cm-esig. A havas fenyő a legkülönlegesebb és legtrendibb darab, emellett kínálatukban elérhető idén a 150 cm-es fehér műfenyő is, ami újdonság. A legdrágább műfenyőjük 42 799 forintba, mely törzsvásárlóinknak Clubcard kártyával kedvezményes áron, 29 890 forintért érhető el.

Változó vásárlói szokások

A vásárlók kedvelik a magasabb, sűrű és minőségi fákat, így az igényeket figyelembe véve főként ezeket forgalmazzák. Az utóbbi években a változó vásárlói szokásokkal összhangban megváltak az olcsóbb, gyengébb minőségű fáktól. Az ünnepek után egyébként a megmaradt termékek kiárusításban kedvezőbb áron érhetők el a vásárlók számára. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a fenyőfa helyett a műfenyő a divat napjainkban. Fotó: archív.