A csúcs közelében jelzett legutóbb Suhajda Szilárd nyomkövetője, azóta nincs hír a mászóról. Az utolsó jelzés szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta senki nem tud semmit a Mount Everest meghódítására indult magyar sportemberről. Egyelőre mindenki találgat.

A világ legmagasabb pontjára indult

Vasárnap indult el a világ legmagasabb pontjára, a 8848 méteres Mount Everest csúcsára Suhajda Szilárd, aki a tervek szerint szerdán, magyar idő szerint dél környékén ért volna fel a világ tetejére mindenféle külső segítség, így teherhordók és mesterséges oxigén nélkül. Szerda délelőtt a Facebook-oldalán megjelentek szerint már 8700 méteren járt, fizikailag és mentálisan is jó állapotban. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem fordult vissza

Ezt követően hosszú órákon keresztül semmilyen hír nem érkezett Suhajdáról. Este az RTL Fókusz c. műsorában az hangzott el, hogy hegyről felhívta a feleségét, Tímeát, azt mondta nincs teljesen jól, és olyan tanácsot is kapott, miszerint forduljon vissza, de ő továbbment.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Nem adott le segélyhívást

Ezután órákig nem érkezett GPS-jel, segélyhívást nem adott le. Később azt jelezte a műszer, hogy tovább ment fölfelé, pedig már besötétedett, miközben 17 óra után már senkinek sem ajánlják, hogy fennmaradjon a csúcson.

Nincsenek információk

Mivel ritkák voltak a GPS-jelek, így magyar idő szerint szerda este 9 után sem lehetett tudni, hogy Suhajda Szilárd visszafordult-e, mielőtt elérte volna a csúcsot, vagy pedig elérte a csúcsot, és utána fordult vissza.

Kihagyásokkal működik a műholdas követő

A Hóhatár Facebook-csoportban valamivel éjfél után jelent meg egy bejegyzés, miszerint Suhajda műholdas követője egészen nagy kihagyásokkal működött a csúcstámadás során. A legutóbbi jelzés szintben 50 méterre a csúcstól érkezett, „de adott esetben ez akár több órás mászás is lehet”, a hegymászó pedig nem jelentkezett.

Derűlátó jóslatok

„A tavalyi Lhoce-mászása alkalmával két napig fogalmunk sem volt, merre jár, mi van vele, a csúcsról sem jelentkezett, miközben ő azt gondolta, hogy itthon premier plánban követjük a haladását a nyomkövető alapján. Abból indulunk ki, hogy attól, hogy mi nem látjuk a nyomkövetője adatait, ő még ereszkedik lefelé szépen lassan a hegyről” – írták.

A széllel és a köhögéssel is küzdött

A 40 éves békéscsabai születésű expedíciós hegymászó az alaptáborba március 23-án érkezett meg, onnan több akklimatizációs kört is tett. Szombati posztjában még arról írt, hogy az óriási széllel is meg kellett küzdenie, majd olyan fokú köhögés kínozta napokig, hogy könnybe lábadt szemekkel küszködött, de készen érezte magát a sikeres csúcstámadásra.

Csúcstámadásra készült

A közvetlenül a csúcs alatt 7900 méteren található 4-es tábort kedden érte el. Némi pihenés után innen kezdte meg a tényleges csúcstámadást – emlékeztetett a 24.hu írása.

Három csúcsot már meghódított

Suhajda Szilárd korábban három nyolcezres hegy csúcsán állt a Himalájában. 2014-ben a Broad Peak (8051 méter), 2019-ben a K2 (8611 méter), 2022-ben pedig a Lhoce (8516 méter) legmagasabb pontját érte el, mindegyiket oxigénpalack használata nélkül. A K2-re – a Föld második legmagasabb csúcsára – első magyarként jutott fel. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Suhajda Szilárd. Fotó: Facebook.