Két fiatal rendőr Heimlich-műfogással mentett meg egy idős ceglédi férfit, akinek a torkán ragadt a sültkolbász a helyi majálison.

Eltűnt a férfi

A rendőrök 2023. május 1-jén este egy ceglédi rendezvény biztosítási feladatait látták el, amikor a megtudták kollégáikról, hogy egy eltűnt idős férfit keres aggódó felesége. Végigjárták a majálist, nem sokkal később pedig meglátták a sült kolbászát jóízűen falatozó nyugdíjast – idézi fel a nap történéseit a Police.hu. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hazakísérték

Megvárták, míg befejezi, majd gondolták, inkább inkább biztonságban hazakísérik a térben és időben nehezen tájékozódó időst. Együtt mentek, amikor a férfi hirtelen elgyengült, a rendőrök kérdésére, hogy jól érzi-e magát, már nem tudott válaszolni.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Hirtelen rosszul lett

A férfi csak tátogott, nehezen vette a levegőt és a torkára mutogatott. Arcszíne is megváltozott, több kérdésre nem maradt idő, eljött a cselekvés pillanata – folytatja a cikk.

Azonnal segítettek

Míg az egyik rendőr a rendezvényen lévő mentőkhöz szaladt segítségért, társa először az idős hátát kezdte ütögetni, de hatástalanul. A járőr módszert váltott: hátulról átkarolta az akkor már az életéért küzdő és egyre jobban gyengülő férfit.

Nagyon gyenge volt

Utána Heimlich fogással többször összenyomta a tüdőt, az így megnövekedett légnyomás pedig kipréselte a félrenyelt falatot. Az idős ki tudta köpni és egy mély levegővétel után már beszélni is tudott. Még nagyon gyenge volt, a színe viszont visszatért és gond nélkül lélegzett – zárják a történetet.

Megnyugtatták a feleséget is

A biztonság kedvéért a mentők kórházba vitték, aggódó nejét pedig a rendőrök megnyugtatták. Néhány nappal később a rendőrök meglátogatták az idős férfit és személyesen bizonyosodtak meg arról, minden rendben és jól van-e.

Észrevették a vízbe ugró embert

Korábban több hasonló esetről számoltunk be. „Egy Árpád hídon áthajtó autós vett észre egy vízbe ugró embert, az ő telefonja alapján kaptuk a riasztást a Tevékenységirányító Központtól” – kezdte a történetet Lucskai Attila főtörzszászlós és Lázár Balázs törzszászlós, a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság két hajósa.

18 kilométerre voltak a helyszíntől

A két rendőr ekkor hozzávetőleg 18 kilométerre voltak a jelzett helyszíntől, és mivel a folyásiránynak felfelé kellett haladniuk, túl sok gondolkodnivaló idejük nem volt. Gázt adtak a hajójukkal, és bő negyedóra múlva meg is érkeztek a Margit híd magasságába.

Megtalálták a helyes irányt

Addigra sikerült tisztázni, hogy a beugró férfi a Buda felőli folyamágban sodródik, így egyből arra vették az irányt, nem vesztettek további időt azzal, hogy esetleg meg kelljen kerülnünk a szigetet, ha rossz oldalon indulnak el.

Megtalálták a férfit

„Pásztáztuk a vizet, azt nagyjából sejtettük, hogy a sodrás mennyit hozhatta a férfit, a valószínűsített térségben, úgy másfél kilométerre az Árpád-hídtól délre meg is láttuk, közvetlenül közel a budai parthoz” – mondták az egyenruhások. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: hős rendőrök és a ceglédi házaspár