Tudtad, hogy van olyan kutyafajta, amelynek a mellbősége nagyon is számít? Na, nem azért, mert ennek alapján varrnak neki speciális ruházatot, hanem mert ennek alapján határozzák meg, hogy a standard, a törpe vagy a Kaninchen (nyúlvadász) csoportba tartozik-e. Ez a tacskó.

A standard méretű ebek nem lehetnek 10 kilónál nagyobbak, a törpéknek 4 kilónál kisebbnek kell lenniük, míg a Kaninchenek a legkisebbek a maguk 3,5 kiló alatti súlyukkal. De ez még nem minden! Van még ugyanis rövid szőrű, hosszú szőrű és szálkás szőrű változat is. A bunda egyszínű vörös vagy kétszínű fekete-barna lehet cser jegyekkel. De lehet találkozni tiger mintázatú egyedekkel is. Ugye, milyen nagy a változatosság?

Fejezd ki a szereteted jutalomfalatokkal

Ezek a nagyon jellegzetes testfelépítésű vadászkutyák remekül taníthatók. A Falatozoo.hu állateledel webáruház jutalomfalatai ehhez jelentenek nagyon nagy segítséget. Hiszen általában minden kutyus imádja a hasát, s a finom és egészséges jutalomfalatokkal nagyon sok mindenre rá tudja venni őket egy szerető gazdi. Persze amikor ezen termékek közül választasz, nem árt odafigyelni, hogy milyen összetevőkből áll az adott csemege, és azt milyen eljárással készítették. Vannak ma már olyan speciális jutalomfalatok is, amelyekkel a fogtisztítást is meg lehet egyben oldani, s amelyek segítségével a szőrzet is szebben csillog majd.

A tapasztalatok szerint a tacskók elég akaratos és önfejű kutyák, így a sok foglalkozás és játék, valamint a kellő, de szeretetteljes határozottság elengedhetetlen a nevelésük során. Már egész pici korban érdemes az egyértelmű szabályokat felállítani, és nem szabad bedőlni a “tacskó tekintetnek”.

Kiváló vadászkutya és remek barát

A tacskó származása vitatott, bár az eredeti nevük a “Dachshund”, ami borzkutyát jelent, német eredetre vall. Mégis vannak, akik Egyiptomba vezetik vissza a fajta őseit. Eredetileg csak vadászkutyaként tartották. Ez nem is csoda, hiszen kiváló a szaglása és bámulatosan kitartó tud lenni. Nem csupán borzokra, hanem nyulakra és rókákra is vadásztak vele. Sőt, még a jóval nagyobb termetű vaddisznó levadászásához is fel tudták használni.

Ma persze inkább nagyon kedvelt és elterjedt családi kutya vált a dakszliból. Sok híres ember rajongott a fajtáért. Bonaparte Napoleon utolsó tacskóját a hadvezér szarkofágja mellé temették el. II. Erzsébet is imádta, de nem tudott ellenállni e bájos ebnek Pablo Picasso és Andy Warhol sem. Még a műveiken is megörökítették kedvenceiket.

Nem lépcsőzhet

A különleges testfelépítés okozhat problémákat. A testhez képest hosszú gerinc hajlamossá teheti a tacskókat porckorongsérvre. Pont emiatt kell kerülniük a lépcsőzést. De a sok mozgás, a helyes táplálás és a megfelelő testsúly megtartásával a gazdi sokat tehet a tacskóbénulásnak nevezett kór ellen.

A tacskó egyáltalán nem öleb, de remek barát, aki mindenkit megmozgat és elvarázsol.

Ez a cikk szponzorált tartalom, megrendelő a falatozoo.hu oldalt működtető cég. Az auditált mérések szerint havonta átlagosan 12 millió alkalommal kattintják olvasóink a Like Company Kft hírportáljait. A támogatott cikkek sokáig címlapon vannak, így a partnereink reklámjait tényleg nagyon sokan látják, ezért hatásosak.