Jól halad a Citadella falainak rekonstrukciója: az UNESCO Világörökség részét képező, majd 170 éves erőd közel tízezer négyzetméteres falfelületének egy kisebb része már elkészült. Kiderült, hogy menet közben elképesztő leletekre bukkantak a régészek. A felújításról készült videót a cikkünk alján nézheted meg.

Rendbe teszik végre a Citadellát

Budapest ikonikus épületegyüttesének megújulása a Nemzeti Hauszmann Program keretén belül a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt. konzorciuma végzi el. A helyreállítás első ütemében a külső falak tisztítása, felújítása, illetve szükség esetén konzerválása történik, mindemellett rendbe teszik az erőd belső udvarát is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több zöldfelület lesz

A teljes projekt során nemcsak az erődöt állítják helyre, hanem jelentősen, mintegy másfélszeresére növelik a zöldfelületek nagyságát, valamint egy a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató kiállítás is helyet kap majd az ágyútoronyban – írja a magyarépítők.hu oldal.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Időjárásálló bevonat

A cikkünk alján megnézhető videóban elhangzott információkból kiderült, a már a római korban is ismert süttői mészkőbányából származó kőfalakat, illetve a falazatot felülről lezáró tardosi faragott vörösmészköveket az időjárás viszontagságainak ellenálló réteggel vonták be a szakemberek.

Pocsék állapotban volt

Az erőd falának egy kisebb része rendkívül rossz állapotban volt, így a tetején felújították annak kőszerkezetét, a tardosi vörös mészkő fedlapokat pedig lebontották, majd az eredeti elemek felhasználásával újraépítették, illetve szükség esetén pótolták is.

Megújul a dunai homlokzat is

A munkálatok első látványos eredményeként a rondella északi oldalán, egy közel 200 négyzetméteres falszakasz munkálatai fejeződtek be. Az elkészült falszakaszt hamarosan követi a Citadella teljes dunai homlokzata, majd az erőd budai homlokzatának rekonstrukciója.

Régészeti feltárás

A rekonstrukciós munkálatok az épületek által körbezárt belső udvarra is kiterjednek. Ezzel kapcsolatban Igazság Arnold, a Várkapitányság Nzrt. irodavezetője elmondta, az erőd belseje ugyancsak nagyon elhanyagolt állapotban volt, mindemellett a második világháború során bunkerként is szolgált, ezért ezen a területen első körben egy nagyon alapos, teljesen átfogó régészeti feltárással kezdődött meg a munka.

Előkerült az elfeledett királyi csillagvizsgáló

A feltárások olyan eredményeket is hoztak, amelyekről már korábban is beszámoltak: az irodavezető példaképpen említette, hogy a régészet alkalmával kelta, római és török kori érméket és kerámiákat is találtak, illetve rábukkantak annak a 19. századi csillagvizsgálónak az alapjaira is, amelyet József főherceg kezdeményezésére a Gellért-hegyen építettek ki egykor.

Új bejárat épül

Az előzetes vizsgálatokat és a feltárást követően az egész belső udvart átalakítják, illetve annak könnyebb megközelíthetősége érdekében az erőd falait is több helyen megnyitják. Kiemelték: Várhatóan az egyik legnagyobb attrakció lesz, hogy a Szabadság-szobor mögötti bástyarészen is kialakítanak egy bejáratot.

Jó kis program lesz ide felmenni

Az új Citadella szabadabb, zöldebb és nyitottabb lesz: a belső udvarban egy 6000 négyzetméteres új közpark jön létre, amely egy tóval, kilátóteraszokkal, valamint kávézóval is fogja majd várni az ide látogatókat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a videó a felújításról

Magyar Építők/BPK – Kiemelt kép: a megújult Citadella látványterve