Ötödik üteméhez érkezik a Blaha Lujza tér felújítása, ezért keddtől új forgalmi rend lép életbe. Az autóval közlekedők a Rákóczi úton továbbra is két sávot használhatnak, a Nagykörúton viszont csak egy sáv járható irányonként.

Autóbuszoknak van elsőbbségük

A Rákóczi úton a közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében a Keleti pályaudvar felé haladó járatok megállója után az autóbuszoknak van elsőbbségük besorolni a forgalmi sávba, mivel a buszsáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

4-es 6-os villamos

A 4-es 6-os villamos megállója továbbra is zárva van, valamint a Rákóczi úthoz közelebbi gyalogátkelő is zárva maradt továbbra is, ezért csak a Népszínház utca felőli felszíni gyalogátkelő használható. A nagykörúti kerékpársáv is megszűnt, úgyhogy az autók közé terelik a bicikliseket.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Megfordított forgalmi rend

A térhez csatlakozó Márkus Emília utca és Somogyi Béla utca lezárása változatlan, a Stáhly utcában, valamint a Kőfaragó utcában is megfordított forgalmi rend szerint haladhatnak az autóval közlekedők. A Somogyi Béla utca Stáhly utca és Kőfaragó utca közötti szakaszán – a Nagykörút felőli oldalon – a felújítás miatt a ferde parkolás helyett párhuzamos parkolás van érvényben. – írja a BKK.

Egyáltalán nem használható

A tér belső, legnagyobb része továbbra is lezárva marad, tehát sem a gépjármű-, sem a gyalogosforgalom nem használhatja, illetve a gyalogosforgalom által használt legtöbb járdafelületen, valamint a szökőkutak környékén is folytatják a felújítási munkákat.

A korábbi korlátozások is érvényben maradnak

A Keleti pályaudvar felé közlekedő 7-es autóbuszcsalád megállóját gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni.

Megszűnt a kerékpársáv

A nagykörúti kerékpársáv ideiglenesen megszűnt a csomópontban, az irányonként fennmaradó egy forgalmi sávban közlekedve lehet átjutni kerékpárral a csomóponton. Ezért a BKK az ötödik építési ütem alatt azt ajánlja, hogy a biciklisek a párhuzamos utcákban használják az alternatív kerékpáros útvonalakat.

Fás, közösségi hely

A Blaha Lujza tér rengeteg változáson fog átesni, például a Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át. Viszont megőrzik a jelenlegi értékeket is: a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is.

Három új zebra

Három új zebrát létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogátkelő lesz. Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat fognak kihelyezni.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ilyen lesz a Blaha Lujza tér

Kiemelt kép: Blaha Lujza tér – Forrás: BPK montázs