A magyarországi, így a budai erdőkben is csak engedéllyel, saját szükségletre lehet tűzifát gyűjteni. Összegyűjtöttük az erdészetek tűzifagyűjtési előírásait, érdemes odafigyelni a részletekre!

Mérnek az erdészek

A szabályok szerint a fakitermelés után visszamaradt, nagyüzemi módszerrel gazdaságosan nem összegyűjthető fát, gallyakat szedhetik össze maguknak a tűzifagyűjtők. Az összegyűjtött fát az erdészetek munkatársai mérik le, ez alapján állítják ki a számlát.A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt lehet gyűjteni

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt.-nél az 5 erdészeti igazgatóság, a bujáki, a dabasi, a lovasberényi, a süttői és az uzsai ad gyűjtési engedélyeket. A tűzifa-egységárak területrészenként eltérőek, a gyűjtési lehetőség korlátozott és időszakos – olvasható a társaság honlapján, ahol a névre szóló engedély nyomtatványa is elérhető.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Muszáj egyeztetni

A társaság honlapján olvashatók azok a területek, ahol gyűjteni lehet, és ugyancsak itt tették közzé a kerületvezető erdészek elérhetőségét. Az erdészekkel történő egyeztetés, engedély nélkül nem lehet fát gyűjteni még a kijelölt részekren sem.

Véges a készlet

A gyűjtés lehetősége korlátozott, csak annyit lehet összeszedni, amennyi a gyűjthető méretből található. Ha már nincs több szabadon gyűjthető fa, akkor sajnos várni kell az erdészetek újabb engedélyére.

Névre szóló engedély

A főváros környékén, a Pilisi Parkerdő Zrt. területén a tűzifa gyűjtése az erdészet által közvetlenül kiadott, névre szóló engedély alapján történhet. A kerületvezető erdész által kijelölt területen kívüli gyűjtést büntetik.

Saját használatra

Tűzifát csak magánszemély gyűjthet, amit saját maga készít fel , darabol össze, majd ezt követően megvásárol. A törvény tiltja a gyűjtött fa másnak törtémő értékesítését.

Csak a földről

Mivel az engedély időbeli érvényességgel rendelkezik, a határidő lejárta után a további gyűjtés nem lehetséges. Kizárólag csak a földön fekvő, lehullott faanyagot lehet összegyűjteni, a gyűjtő álló fát nem dönthet ki. Az erdőgazdaság áltla kitermelt fát sem lehet hazavinni.

Mennyiségi korlátozás

A névre szóló engedély birtokában  évente legfeljebb 20 m3 tűzifa gyűjthető. Családon belül azonban mások is kiválthatják az engedélyt, illetve más erdőket is felkereshet tüzifáért ugyanaz az igénylő.

Marad a holtfa

Bizonyos erdőrészletekben a gyűjtés során nem vihető el minden lehullott gally. Vissza kell hagyni megfelelő mennyiségű földön fekvő, úgynevezett holtfát, mert az az erdő egészséges működéséhez mindenképpen szükséges.

Százezres bírság

A szabályok megszegői illetve a tiltott helyen, engedély nélkül gyűjtögetőket akár százezer foritnra is megbüntetheti az erdészet. Ha nem csak gyűjti a fát valaki, hanem engedél nélkül ki is vágja, akkor rendőrségi eljrás is indulhat ellene, lopás bűntett gyanúja miatt. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció