Egy tömblakás falai között kifejezetten nehéz dolgunk van, ha szeretnénk megóvni magánéletünket a kíváncsi szomszédoktól, hiszen egy lakótelepen mindenki mindent lát, miközben a vékony betonfalak között sem érezhetjük magunkat teljes biztonságban. Nagyobb mozgásterünk és több lehetőségünk van, ha az agglomerációban vagy vidéken rendelkezünk családi házzal, ugyanakkor ilyen esetekben is nagy szükség lehet arra, hogy védjük a magánéletünket. Különösen lényeges ez akkor, ha családi házunkhoz csak egy zsebkendőnyi terület tartozik, és alig néhány méter választ el minket a szomszédoktól. Itt  a válasz, hogy milyen lehetőségünk van megóvni magánéletünket ilyen berendezkedés esetén.

A sövény kitűnő választás a természetes megoldások kedvelőinek

Türelem kell hozzá, amíg elérjük vele a kívánt hatást, a megfelelő sövény kialakítása mégis kifejezetten előnyös abban az esetben, ha szeretnénk nemcsak a házon belül, hanem már az udvaron is biztosítani a kíváncsi tekintetek távoltartását. Gyakorlatilag bármilyen zöldellő, gyorsan növő és terebélyesedő tuja kitűnő választás lehet sövénynek. Nem olcsó, ráadásul a vadállatoktól és a kártevőktől is óvni kell, az esztétika, illetve a hatékonyság szempontjából mégis kitűnő alternatíva.

Sokan a teljes telküket körbe ültetik sövényekkel, mások csak az utcafrontról vagy egy problémásabb szomszéd felől alkalmazzák ezt a megoldást.  Közkedvelt, egyszerű lehetőség ez, ami ráadásul még a ház környezetét is feldobhatja. Természetesen ne feledjük el, hogy a sövénynövények minden évben gondozást igényelnek, ezért legalább egyszer szükséges lehet metszeni őket, de tápozásukra és permetezésükre egyaránt oda kell figyelni. Közben azt sem szabad elfelejteni, hogy élőlényekről van szó, melyek csak bizonyos ideig tarthatók, így a leglassabban növő tuják is csak 20-30, legfeljebb 40 évig képesek ellátni a feladatukat rendszeres gondozás mellett.

Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy nemcsak sövényekkel gondoskodhatunk kertünk vagy otthonunk védelméről a kíváncsi tekintetekkel szemben, hanem különálló, de rendszerben elültetett növényekkel is. Fák, bokrok, tuják egyaránt ideálisak ebből a szempontból, vagyis a ház előtt elültethetjük őket olyan szögben, hogy azzal átfedést alkossanak, és teljesen eltakarják az utca emberétől a nyílászárókat, vagy a hátsó kertet, ami sokkal szellősebb kialakítással kecsegtet, mint egy hagyományos sövénysor. Nem mellesleg az ízléses elrendezéssel akár díszkerti rangot is adhatunk ezzel zöldövezetünk számára.

Egy tömör kerítéssel a vagyonbiztonságot is növelhetjük

A tujákhoz és egyéb növényekhez mérten nyilvánvalóan léteznek olyan megoldások is, melyek azonnali megoldást jelentenek, ha a kertünket vegy otthonunk belső helyiségeit elzárnánk a kíváncsi tekintetektől. Ilyen lehet például egy tömör kerítés alkalmazása, amit könnyedén felépíthetünk olyan magasra, hogy ne láthassanak be se a kertbe, se a házba a szomszédok, ellenben az esztétikum tekintetében se okozzon csalódást. Mindemellett pedig rengeteg lehetőség is vár ránk.

Ha a természetesség hívei vagyunk, akkor bátran dolgozhatunk ilyen esetekben tömör léc- vagy deszkakerítésekkel, de léteznek olyan igényesen kialakított, készen megvásárolható, mindössze felszerelésre váró térelválasztó elemek, melyek kifejezetten előnyösek lehetnek ebből a célból. Nyilvánvaló azonban, hogy ezek csak egyfajta díszkerítések, azonban egy ilyen építmény akár több funkciót is betölthet, ezáltal például megtámogathatja a vagyonbiztonságot.

Erre a legjobb példák a különféle zsalukő vagy egyéb módszerrel betonozott, esetleg téglából felépített, de minden esetben saját alappal rendelkező kerítések. Ezek készülhetnek teljes beépítéssel, azaz komplett falakként, de feldobhatók a legkülönfélébb közbenső elemekkel is, legyen szó akár az imént említett térelválasztó vagy rusztikus famegoldásokról, akár tömör fémlemezes kialakításról. Utóbbiak nemcsak rendkívül közkedveltek manapság, hanem kifejezetten modern összhatást is keltenek otthonunk körül, miközben nemcsak a tekinteteket tartják távol a lakástól, hanem az illetéktelen behatolókat is, tehát a vagyonbiztonság terén egyaránt fontos szerepet játszhatnak a későbbiekben.

Árnyékoló

Amennyiben a kertünk helyett kizárólag otthonunkra, a belső helyiségekre korlátoznánk a magánélet védelmét, akkor feltétlenül érdemes lehet elgondolkozni valamilyen jó minőségű kültéri árnyékoló beszerzésén, melyek kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkeznek a kíváncsi tekintetek kiszűrésében. Vegyük példának a redőnyt, melynek teljesen le tudjuk engedni vaskos palástját, vagy a zsaluziát, melynek speciálisan kialakított alumíniumlapjait könnyedén forgathatjuk úgy, hogy azok teljes záródás mellett kimagasló védelmet nyújtsanak mindennapjainknak még sötétedés után is.

Bármelyik kültéri megoldás mellett is döntünk, fontos kiemelnünk mindemellett, hogy az utóbbi évek és évtizedek jelentős fejlődésének köszönhetően egy igazán többfunkciós kiegészítővel gazdagodhat az, aki egy redőny vagy egy zsaluzia megvásárlása mellett dönt. Magánéletünk megóvása mellett ugyanis egy ilyen árnyékoló képes alapvető rendeltetésén – azaz a napsugarak távoltartásán felül – hozzájárulni a lakás hang- és hőszigeteléséhez, miközben az ingatlan esztétikai értékét egyaránt megnövelheti, hiszen beszéljünk akár külső- akár vakolható tokos megoldásról, ezek a termékek minden esetben szabadon színezhetők, és a lakás megjelenéséhez igazíthatók.

A modern redőnyök esetében ráadásul a prémium kategórián belül megannyi lehetőségünk nyílik majd az egyes megoldások között válogatni. A manuális mozgathatóság mellett ugyanis ezeket az árnyékolókat ma már könnyedén lehet motorizálni és távirányítóval működtetni, de bizonyos szenzorok felszerelésével automatizálásuk szintén egyszerűen megvalósítható, amit a magánélet védelme kapcsán is az előnyünkre fordíthatunk. Példának okáért megadhatjuk az időzítőnek, hogy minden este ugyanakkor, esetleg a fényérzékelő beállításával minden sötétedés után maguktól lezárjanak az árnyékolók, aminek jóvoltából makulátlan protekciót kaphatnak a mindennapjaink.

Ez a cikk szponzorált tartalom. Ha Ön is szeretne ilyent Budapest környékének legolvasottabb regionális hírportálján, amelyet a forgalmas napokon már 600 ezren olvasnak akkor kattintson ide!

Kiemelt kép: illusztráció