Néha muslicák – más néven gyümölcslegyek – érkeznek az otthonunkba. Elsősorban az érett gyümölcsök és zöldségek vonzzák őket, amelyek nem csupán táplálékul szolgálnak számukra, de a tojásaik lerakására is alkalmas helyet biztosítanak.

A gyümölcslegyeket mágnesként vonzza az erjedő gyümölcs illata. Noha rendkívül apró állatok, messziről érzékelik az érett gyümölcsök és zöldségek szagmolekuláit. A hűtetlen gyümölcsök terített asztalt jelentenek számukra, akár a konyhapulton, akár az üzletek polcain vannak elhelyezve. Méretükből adódóan az sem jelenthet gondot a muslicáknak, hogy bejussanak a lakásba; az apró részeken, akár a szúnyoghálón átbújva is képesek megérkezni az otthonunkba. A gyümölcslegyek rendkívül gyors szaporodásra képesek; észre sem vesszük és már hemzsegnek is az erjedésnek indult gyümölcsök és zöldségek körül. Csupán nyolc napra van szükségük, hogy a lerakott tojásból szaporodóképes felnőtt rovarrá váljanak. Rendkívül szívós kis állatok; arról ismertek, hogy a legtöbb repülő rovarral ellentétben zárt térben is képesek túlélni, sőt jól érezni magukat. A szaporodás tekintetében is kifejezetten igénytelenek. A petéik akár egy nedves felmosórongyon, mosogatószivacson vagy egy lefolyóban is életképesek maradnak. A teljes életciklus a környezeti feltételektől és az élelmiszerek elérhetőségétől függően 25-30 napig tart.

Hogyan védekezzünk a gyümölcslegyek ellen?

A gyümölcslegyek rendkívül ellenállók a környezeti hatásokkal szemben, emiatt nehéz megszabadulni tőlük. Ugyanakkor azt is el lehet mondani velük kapcsolatban, hogy relatív egyszerű megelőzni a tömeges megjelenésüket. A gyümölcsöket és a zöldségeket tároljuk a hűtőszekrényben, illetve ürítsük rendszeresen a szemeteskukákat.

Sokkal nehezebb dolgunk van, ha a gyümölcslegyek már tömegesen megjelentek az otthonunkban. Ez esetben elsőként a problémaforrást jelentő gyümölcsöktől és zöldségektől kell megszabadulnunk. Számítanunk kell azonban arra, hogy a petéik már mindenhol jelen vannak. Végezzünk alapos takarítást; a pultot és a gyümölcstároló kosarakat alaposan mossuk le. Ne feledkezzünk meg a szemetesről sem, azt is mossuk ki! Jó szolgálatot tesz egy gőztisztító készülék, ami nagyszerűen alkalmazható a fertőzött felületek megtisztítására.

Keressünk meg minden olyan tárgyat és elemet, ami nedvességgel érintkezett. Mossuk ki alaposan a vízforralót és a kávéfőző víztartályát! Dobjuk ki a mosogatószivacsot és az eldobható törlőkendőket. A felmosót helyezzük vegyszeres vagy ecetes vízbe. A lefolyókba – nem kihagyva a fürdőszobai összefolyót sem – zúdítsunk forrásban lévő vizet. Ha kellően alaposan járunk el, nem kell tartanunk a gyümölcslegyek visszatérésétől, de tanuljunk az esetből; ne hagyjuk szabadon az érett gyümölcsöket és zöldségeket!

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.