A Deák Ferenc néven is ismert híd hosszútávú használatát csak így lehet biztosítani a BME mérései alapján. Az M0-ás híd régebbi szakasza több mint 30 évvel ezelőtt épült, a híddal kapcsolatos problémák odáig is vezetnek vissza.

Megújítják a hidat

Az M0-ás déli, hárosi, Deák Ferencről elnevezett Duna-hídján már tavaly nyár óta dolgoznak, a vizsgálatok során pedig a Műegyetem is átfogó ellenőrzéseket hajtott végre – írja a Magyarépítők.

Budapest legdélebbi Duna-hídját javítják

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Átadták, de le kellett zárni

A Deák Ferenc híd tavaly tavasszal került átadásra, azonban a felújított hidat nem sokkal később le kellett zárni. Részletes vizsgálatok, utómunkálatok és próbaterhelés a beruházó, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF), a kivitelező STR M0-ás konzorciummal együttműködve az iskolakezdésre forgalomba helyezte a hidat folyamatos ellenőrzések mellett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ismét lezárásokra van szükség

A híroldal úgy értesült, hogy BME-s szakértők megállapították, hogy olyan hibák is vannak a híddal, amelyek 30 évre nyúlnak vissza. Ezek orvoslásához pedig újabb lezárásokra lesz szükség, hogy a hídnak biztosítani tudják a hosszú távú működését.

Már készülnek a felújításra

A beruházó most egy közleményt adott ki arról, hogy elkészültek a közép- és hosszútávú működést biztosító tervükkel. Azt írták, az előkészületek már folyamatban vannak, jelenleg az új hídsaruk kiválasztását és az ehhez szükséges egyes szerkezeti elemek megerősítését szolgáló részletes terveket készítik.

Ez lesz a munka menete

A híd megújításához két idősávot választottak ki a szakemberek, az első ütem 2021. március 22. és 2021. június 14. közt fog zajlani. Ebben a munkafázisban a híd déli, M5 autópálya felé vezető hídján a szélső forgalmi sávot zárják le, majd elvégzik a zajvédő fal javítási munkáit.

Ekkor lesz a második ütem

A tervek szerint 2021. június 15. és 2021. szeptember 1. között a Deák Ferenc híd északi, vagyis az M1 autópálya felé vezető oldal hídját teljesen lezárják a beavatkozások megvalósításának idejére. Ez idő alatt a közlekedők csak 2×2 sávon haladhatnak a híd déli, M5 autópálya felé vezető hídján.

Lesz kerékpáros közlekedés

Jó hír viszont, hogy a felújítások idejére a kerékpáros és a gyalogos forgalom is biztosított lesz.

4 sávon haladhat majd a forgalom

Ha minden jól megy, 2021. szeptemberétől mindkét hídon teljes értékűen haladhat tovább a forgalom, mindkét irányban, összesen 4 forgalmi sávon. Az oldal értesülései szerint ezután decemberig még fognak hétvégenként a hídon dolgozni, de ezek a munkák már nem nagyon fogják korlátozni a forgalmat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Deák Ferenc híd – Forrás: BudaPestkörnyéke