Már javában dolgoznak a Citadella felújításán, ha minden jól megy 2023-ra kész lesz a Gellért-hegy csúcsán álló UNESCO-világörökség részét képező erődítmény. Igazi szép kirándulóhely, kulturális központ lesz, még egy tavacskával is találkozhatunk majd a hegy tetején.

Újjászületik a Citadella

Jól halad a Citadella megújulása. A Várkapitányság Nonprofit Zrt. megbízásából megvalósuló fejlesztés során teljesen újjászületik az évtizedek óta leromlott állapotú erőd, mely a Gellért-hegy tetején áll. Az UNESCO-világörökség részét képező budai erőd a ZÁÉV-Market konzorcium munkájával újul meg, még tó is lesz majd a hagy tetején. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Sok a munka vele

Mivel a Citadella állapota több mint egy évszázada folyamatosan romlik, és a 20. század fővárosi fegyveres összetűzései során ma is jól látható sérüléseket szenvedett az épületkomplexum, így jelentős az elvégzendő feladatok köre.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Végre nem a kopott falakat kell nézni

Sokkal több zöldfelület lesz

A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán jelentek meg látványtervek és tájékoztató a nagyszabású projekt menetéről. Ebből kiderül: 2022-ig elvégzik az erőd külső falainak rekonstrukcióját és a belső udvarának rendbetételét. A munkálatoknak köszönhetően a zöldfelület a másfélszeresére, 20 000 négyzetméterre nő a megújuló Citadellán.

Látványos park épül

Tó is lesz a hegytetőn

Mindemellett az erődfalon belül egy új, több mint 6000 négyzetméteres közpark lesz, amelyben tó, kávézó és egy 35 méter magas magyar zászló is várja majd a látogatókat. Az erődön több helyen új átjárókat is nyitnak majd, így átjárhatóbb és természetközelibb lesz, mint korábban – írják.

Tavacska a Gellért-hegy tetején

Új kilátóteraszok

Kiderül még: az erőd keleti oldalán egy látványos lépcsősort alakítanak ki, aminek segítségével a látogatók a Szabadság-szobor felől könnyen megközelíthetik az erődöt. Új kilátóteraszok is létrejönnek, ahonnan a Citadellára látogatók a jövőben élvezhetik majd panorámát.

Madártávlatból így néz majd ki

Ágyútorony

A fejlesztések második ütemében, az ágyútoronyban több mint 1700 négyzetméteren, a magyarság szabadságküzdelmeit bemutató látványos, vonzó és inspiráló állandó kiállítás készül a Szabadság Bástyája címmel. A kiállítás 2023-ban lesz majd látogatható.

Ilyen lesz az ágyútorony

170 éves a Citadella

A Citadella 220 méter hosszú, 12–16 méteres falmagasságú erőd, melyet az 1848-49-es szabadságharc leverése után, 1854-ben emelt a Habsburg uralkodó. Az UNESCO a budai Várheggyel és a Duna két partjának panorámájával együtt a Gellért-hegyet 1987-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A második világháborúban, Budapest ostroma idején a harcokban megsérültek védművei, ennek nyomait még napjainkban is jól lehet látni.

Ki volt Hauszmann Alajos?

A Nemzeti Hauszmann Program névadója 1947 és 1926 között élt magyar építész, Hauszmann Alajos. Nevéhez fűződik a Budai Vár mai arculatának a kialakítása, hiszen Ybl Miklós halála után őt hívták meg a Budavári Palota átépítésének vezetésére. Tanári munkásságán keresztül jelentős hatást gyakorolt az előző századforduló magyar építészeire. Számos budapesti középület, magánház és villa is az ő tervei szerint készült. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt egy videó a Citadella megújításáról

Képek forrása: Facebook/Nemzeti Hauszmann Program