Azt tervezik, hogy a fák lombkoronái magasságában sétálhassunk a Normafánál. Az önkormányzati megbízásból készült tervekben egy kilátó is lett volna, de a kivitelező meggyőzte a Hegyvidéki Önkormányzatot, hogy ne legyen az Erzsébet kilátó mellett egy másik. A teljes projekt 2 milliárd forintba kerül.

Nem gyakori, hogy egy önkormányzati megbízásnál a tervező-kivitelező a projekt méretének csökkentése mellett érvel, hiszen ezzel nyilvánvalóan kevesebb pénz jár. A Normafára tervezett lombkoronasétánnyal mégis ez a helyzet, mesélték el a Hello Wood és az Archibit Kft. vezetői, akik elnyerték a nagy viharokat kavart beruházást tervezését – írja az Index.

A lombkoronasétány olyan, mint egy kilátó, ami nem egyetlen toronyból, hanem nagy magasságban vezetett hidakból áll. Így tekintetünket nem egy pontról hordozhatjuk körbe a tájon, hanem a lombkoronaszinten kirándulva az erdő egy, az ember elől elzárt síkjába is betekintést nyerhetünk.

Magyarországon van már hasonló létesítmény, Budapesten azonban még nincs. A 12. kerületi önkormányzat kétmilliárd forintot nyert egy normafai lombkoronasétány megépítésére a Magyar Turisztikai Ügynökségtől.

A természetvédők kritizálták az ötletet, mivel szerintük az erdő lakói számára hátrányos a sétány, ráadásul a látványosság csak tovább fokozná a Normafa amúgy is jelentős terhelését.

Mások viszont úgy gondolják, meghaladott az a hozzáállás, amely a természetet úgy védené, hogy egyszerűen kizárja onnan az embereket.

„Hosszú vívódás után vállaltuk el a megbízást” – mesélt a portálnak a tervről Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője.

„Az eredeti nyomvonaljavaslat túl nagy volumenű volt, a tájba nem illeszkedő elemekkel. A pályázati programban egy 30 méteres kilátó, fejépület és egy egybefüggő lombkorona sétány szerepelt, amelybe menekülési útvonalként tájidegen lépcsőházakat kellett volna építeni. Úgy láttuk, hogy az eredeti terv túlépítené a Normafát.”

„Olyan koncepcióval mentünk az önkormányzathoz, ami jelentősen eltért a kiírástól. Izgultunk, de bíztunk benne, hogy javaslataink támogatásra találnak és a döntéshozók jól fogadják az új nyomvonal változatát. Más esetben nem tudtunk volna az eredeti programmal tovább menni ” – vezette fel a terveket Huszár.

„A kiírás programját akartuk megszelídíteni – mutatta be a csapat elképzelését a Hello Wood másik társalapítója vezetője, Pozsár Péter.

„Javasoltuk, hogy a kilátó építését vesse el az önkormányzat, hiszen alig 600 méterre innen van Budapest legmagasabb kilátója, az Erzsébet kilátó. Emellett szét is akartuk húzni a sétány nyomvonalát, hogy nagyobb területen oszoljon el a terhelés.

Azt találtuk ki, hogy egyetlen, hosszú nyomvonal helyett több kisebb lombkoronasétányt hoznánk létre, amelyeket a talajszinten vezetett ösvénnyel kötnénk össze” – vázolta az építész.

Hamarosan tehát 2 milliárd forintból megvalósulhat Budapest első lombkoronasétánya, egy új látványosság a Normafánál.

Kiemelt kép: A normafai lombkoronasétány látványterve – Forrás: Hello Wood Kft, Index