Jelentős közlekedési változásokra kell számítani Budapest belső kerületeiben, a főváros ugyanis elindította a forgalomcsillapítás mintaprojektjét.

A Fővárosi Önkormányzat a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a 6. és a 7. kerületi önkormányzatok közreműködésével augusztusban ideiglenes forgalmi rendet vezet be a forgalomcsillapítási mintaprojekt részeként Belső-Erzsébetvárosban.

A BKK  szerint a három hónapos tesztidőszak keretein belül több helyen parkolási korlátozásokkal, a forgalom irányának megváltoztatásával, valamint a közterek gyalogosoknak, illetve kerékpárosoknak történő visszaadásával találkozhatnak a bulinegyedben közlekedők.

15 budapesti helyszínen indul forgalomcsillapítási mintaprojekt, ennek célja a nyugodtabb, tisztább és élhetőbb városrészek kialakítása.

Ezek egyike Belső-Erzsébetváros, ahol a Fővárosi Önkormányzat az Andrássy út – Nagykörút – Rákóczi út – Károly körút közötti területen csökkenti a gépjármű-átjárhatóságot egyes szakaszok forgalmi rendjének megváltoztatásával.

A BKK közlése szerint a tervezésnél fontos szerepet játszott, hogy a forgalomtól elzárt területek, utcák kivételével minden utca és ingatlan elérhető legyen járművel, és egyszerű legyen elhagyni a területet, de több helyen tilos lesz parkolni.

Ferencvárosban már tesztelnek

Baranyi Krisztina Facebook bejegyzésében arról ír, hogy nem csak beszélni kell az élhetőbb, zöldebb városról, hanem tenni is érte.

„Több mint két hónapja zárjuk le minden hétvégén Belső-Ferencvárost az átmenő forgalom elől. Egy hónapja zártuk le teljesen a Bakáts teret, hogy teszteljük a későbbi forgalmi rendet.

Minden változás konfliktussal jár. Most sem akarjuk megspórolni a vitát, és természetesen kíváncsiak vagyunk a kerületiek véleményére.

A belső-ferencvárosi lezárásról szóló online és offline kérdőívet közel ezren töltötték ki, és nagyrészt kedvező fogadtatásra talált a forgalomcsillapítás. A helyiek pedig aláírásgyűjtést indítottak, hogy a Bakáts tér mostani forgalmi rendje maradjon meg augusztus 31. után is” – írja a 9. kerület polgármestere.

Kiemelt kép: illusztráció