Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

Maximált ár

A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legfeljebb 10 köbméter

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Fakitermelés

Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

Kijelölt befizetőhelyek

Nagy István kitért arra is, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti.

Az átadás

Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A megvásárolható tűzifa

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

 • Keménylombos:       30 000 Ft
 • Lágylombos:              19 000 Ft
 • Fenyő:                         19 000 Ft

További részletek

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás  helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon és az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Lakossági tűzifa gyűjtési lehetőség

A lakossági tűzifa gyűjtése a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei által közvetlenül kiadott, névre szóló engedély alapján történhet. Az engedély főbb előírásai:

 • Tűzifát magánszemély gyűjthet, amit saját maga készít fel (darabol, rakásol) majd ezt követően megvásárol
 • Tűzifát gyűjteni a kerületvezető erdész által kijelölt területen lehet
 • Az engedély időbeli érvényességgel rendelkezik, határidő lejárta után a gyűjtés nem lehetséges
 • Csak a földön fekvő faanyagot lehet összegyűjteni
 • A faanyag mennyiségi és minőségi számbavételét a kerületvezető erdész végzi
 • A gyűjtött tűzifa árának megállapítása az egyes erdészetek hatásköre, amely leginkább a faanyag vastagságtól, terepviszonyoktól és az egységnyi területen lévő mennyiségtől függ.
 • A tűzifa szedését a gyűjtő saját maga kell végezze, akkor is jelen kell lennie a területen, ha külső segítséget vesz igénybe
 • A kiadott engedély birtokában legfeljebb 20 m3 tűzifa gyűjthető évente

Engedély

A tűzifa gyűjtési lehetőség helyszínéről a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeteinél közvetlenül lehet tájékozódni. A gyűjtés csak azokban az erdőrészletekben lehetséges, amelyekben az erdészeti hatóság a kitermelési tevékenységet engedélyezte. Az egyes erdőrészletekben megfelelő mennyiségű földön fekvő, ún. holtfát kell visszahagyni a gyűjtés során. Az erdő egészséges működéséhez mindenképpen szükséges a holtfa, ezért a gyűjthető mennyiséget az erdőgazdálkodó szabályozza. A gyűjtött tűzifa szállítása csak a NÉBIH által kiadott formátumú szállítójeggyel történhet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels