Elindul a hatósági áras tűzifaprogram, már lehet jelentkezni a vásárlási szándékkal az erdőgazdaságoknál. Az igényt személyesen, telefonon és e-mailben is lehet jelezni.

Maximált ár

A lakosság így maximált áron juthat tűzifához és sok családban kiválthatják vele akár a gázfűtést is – közölte Nagy István agrárminiszter. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Legfeljebb 10 köbméter

Az állami erdőgazdaságoknál megtermelt tűzifa egységes áron vásárolható meg, háztartásonként legfeljebb 10 erdei köbméter mennyiségben az ország 152 értékesítési pontján.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Fakitermelés

Már megkezdődött az őszi fakitermelési időszak és az erdészetek folyamatosan teljesítik a lakosság megrendeléseit. A fűtési időszakra elegendő tűzifa mennyiség áll az ország rendelkezésére. Az őszi termelés a tervek szerint halad, melynek tűzifa részét az erdészetek a belföldi piacon értékesítik.

Kijelölt befizetőhelyek

Nagy István kitért arra is, hogy a tűzifaprogram elindulása az állami erdőgazdaságok kijelölt befizetőhelyein az igények fogadását és a megrendelt tűzifa árának befizetési kezdetét jelenti.

Az átadás

Azok az erdőgazdaságok, amelyek rendelkeznek a megrendelt tűzifamennyiség készleteivel, az átadást is megkezdik. A programban hengeres tűzifa vásárolható, melynek átvételi pontról a felhasználási helyre történő szállításáról a vásárlónak kell gondoskodnia – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A megvásárolható tűzifa

A tűzifaprogramban keménylombos, lágylombos és fenyő tűzifa alapanyag vásárolható; az egyes állami erdőgazdaságoknál az adott területre jellemző fajösszetétel szerint. A program keretében az állami erdőgazdaságoknál vásárolható hengeres tűzifa egységes maximált, forgalmi adót is tartalmazó ára tűzifa fajtánként, erdei köbméterenként:

 • Keménylombos:       30 000 Ft
 • Lágylombos:              19 000 Ft
 • Fenyő:                         19 000 Ft

További részletek

A Tűzifaprogramban a 10 köbméteres mennyiségbe beleszámít az állami erdőgazdaságoknál 2022. május 1. után vásárolt tűzifa mennyisége. Az állami erdőgazdaságok elsősorban a saját működési területükön fekvő települések lakosságát szolgálják ki. A működési terület listája, valamint további részletes információk a vásárlás  helyszíneiről, feltételeiről és az átvétel menetéről a kormany.hu oldalon és az állami erdőgazdaságok honlapjain olvashatók. Ezen felül az erdőgazdaságok továbbra is biztosítják a rőzsegyűjtés lehetőségét, ami a rászoruló családoknak jelenthet segítséget.

Lakossági tűzifa gyűjtési lehetőség

A lakossági tűzifa gyűjtése a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészetei által közvetlenül kiadott, névre szóló engedély alapján történhet. Az engedély főbb előírásai:

 • Tűzifát magánszemély gyűjthet, amit saját maga készít fel (darabol, rakásol) majd ezt követően megvásárol
 • Tűzifát gyűjteni a kerületvezető erdész által kijelölt területen lehet
 • Az engedély időbeli érvényességgel rendelkezik, határidő lejárta után a gyűjtés nem lehetséges
 • Csak a földön fekvő faanyagot lehet összegyűjteni
 • A faanyag mennyiségi és minőségi számbavételét a kerületvezető erdész végzi
 • A gyűjtött tűzifa árának megállapítása az egyes erdészetek hatásköre, amely leginkább a faanyag vastagságtól, terepviszonyoktól és az egységnyi területen lévő mennyiségtől függ.
 • A tűzifa szedését a gyűjtő saját maga kell végezze, akkor is jelen kell lennie a területen, ha külső segítséget vesz igénybe
 • A kiadott engedély birtokában legfeljebb 20 m3 tűzifa gyűjthető évente

Engedély

A tűzifa gyűjtési lehetőség helyszínéről a Pilisi Parkerdő Zrt. erdészeteinél közvetlenül lehet tájékozódni. A gyűjtés csak azokban az erdőrészletekben lehetséges, amelyekben az erdészeti hatóság a kitermelési tevékenységet engedélyezte. Az egyes erdőrészletekben megfelelő mennyiségű földön fekvő, ún. holtfát kell visszahagyni a gyűjtés során. Az erdő egészséges működéséhez mindenképpen szükséges a holtfa, ezért a gyűjthető mennyiséget az erdőgazdálkodó szabályozza. A gyűjtött tűzifa szállítása csak a NÉBIH által kiadott formátumú szállítójeggyel történhet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció – Forrás: Pexels