Az országot szeretné felkészíteni a kormány arra, hogy kevesebb gázzal, vagy az nélkül is átvészeljük az előttünk álló telet. Ennek egyik előfeltétele a megfelelő mennyiségű tűzifa kitermelése. A Magyar Közlönyben ma megjelent rendelet szerint már olyan Natura 2000-es területeken is lehet tarvágást végezni, ahol eddig tilos volt.

Jelentős változások az erdőgazdálkodási törvényben

Ma reggel jelentős változások léptek érvénybe az erdőgazdálkodási törvényben. Erre azért volt szükség, mert a kormány így szeretne segíteni a lakosságnak, hogy a tél megérkezése előtt fához jusson. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Feloldották a fakitermelési tilalmat

Magyar Közlönyben a kormány több ponton is módosította az erdőgazdálkodási törvényt. Egyrészt a fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni. Ezzel lényegében az összes jogszabályi tilalmat eltöröltek a fakivágás útjából.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem kell ültetni

A védett természeti területekre vonatkozóan kimondja a rendelet, hogy az idegenhonos fafajokból álló állomány kitermelése után az erdő felújítása során nem szükséges fafajcserés szerkezetváltást végezni, és az erdőfelújítás természetes úton is elvégezhető. Ez lényegében azt jelenti, hogy nem kell fát ültetni a favágás után, elegendő, ha bozótos, majd valamilyen erdő nő a kivágott erdő helyén.

Korlátozásoktól mentes tarvágás

Az őshonos fafajokból álló és sarjeredetű természetes felújulásra képes erdőállomány véghasználata az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény korlátozásaitól mentesen végezhető. Ez azt jelenti, hogy az állam 100%-os tulajdonában álló, a természetvédelmi, Natura 2000, tájképvédelmi vagy közjóléti elsődleges rendeltetésű, természetességi állapotú erdőkben is tarvágást alkalmazzanak.

Iskolákban is fával fűtenének

Pár napja írtuk meg itt a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon, hogy a tankerületek levelet kaptak a Belügyminisztériumtól, amiben arra utasították, hogy az iskolákban mérjék fel az gázról a fatüzelésre való átállás lehetőségét. Ez is érdekelhet: A rezsicsökkentés eltörlésének bejelentése után megindult a roham a tűzifáért: horror áron lesz a tüzelő télire

Visszalépés a múltba

Holoda Attila energetikai szakértő, az Orbán-kormány korábbi energiaügyi helyettes államtitkára úgy nyilatkozott, hogy a fával való tüzelésre való átállás nem csak visszalépés is a gáztüzeléshez képest, de olyan költséggel jár, amire nincs a tankerületnek forrása.

Rezsipánik után tűzifa-krízis

Amint a kormány feladta a rezsicsökkentést, nyomban brutális roham indult a tűzifákért. Sokan osztottak, szoroztak, rájöttek, hogy képtelenek lesznek kifizetni az eddigi díjak többszörösét – a gáznak mindjárt a hétszeresét -, új fűtési megoldásokat kerestek. Bár az erdészetek nem győznek hűteni a kedélyeket, hogy folyamatos a kitermelés, sem készletvisszatartás, sem hiány nincs – írta meg portálunk is nemrég egy kereskedő -, mostanra világossá vált, hogy az ugrásszerűen megnőtt keresletet nem tudják követni.

Csendben vannak a környezetvédők

A környezetvédők még nem szólaltak meg annak ügyében, hogy az új szabályozás értelmében olyan területeken is lehet fát vágni, ahol korábban nem lehetett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció