A koronavírus járvány idején sláger téma Skype kapcsolaton keresztül online ellenjegyzés alkalmazása ingatlan adásvételi szerződés során. A BudaPestkörnyéke.hu ingatlanügyekben jártas jogi szakértője, dr. Bacskó László most erről a modern lehetőségről ír, hiszen sok esetben már ügyvédhez sem kell menni.

Mire jó az online ellenjegyzés?

Hogy az ingatlan adásvételi szerződések során miért bír különös jelentőséggel az ellenjegyzés távbonyolítása, az ügyvédi ellenjegyzés által tanúsított körülményekkel van összefüggésben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Megfelel a jogszabályoknak

Ha egy okiraton ügyvédi ellenjegyzés van, az igazolja, hogy:az okiratot az ügyvéd szerkesztette; az okirat tartalma megfelel a jogszabályoknak; az ügyvéd megállapította az aláíró felek személyazonosságát; az okiratot a felek az ügyvéd előtt írták alá vagy az okiraton lévő aláírásukat a sajátjuknak ismerték el.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Személyes kapcsolat helyett

Az utóbbi két feltétel teljesülése érdekében a hatályos jogszabályok szerint feltétlenül szükséges, hogy az ügyfél és az ügyvéd valamilyen módon személyes kapcsolatba kerüljenek. Az online ellenjegyzés ezt a személyes kapcsolatfelvételt képes áthidalni, pótolni.

Milyen tevékenységet takar az online ellenjegyzés fogalma?

A téma áttekintése során tehát három, egymástól elkülönülő fogalom körüljárása szükséges, melyek a következők: távazonosítás, távaláírás, távelőttemezés

Az online ellenjegyzés technikai előfeltételei

A távazonosítás a Magyar Ügyvédi Kamara által auditált kép és hang rögzítésére egyidejűleg alkalmas elektronikus hírközlő eszköz útján lehetséges. Itt lényegében egy Skype hívásról van szó. A Magyar Ügyvédi Kamara által auditált további szoftverek listája ide kattintva érhető el.

Online ellenjegyzés lebonyolításának forgatókönyve

Ahogy már azt említettük, az online ellenjegyzés több mozzanatból áll. Ezek közül az első, minden esetben a távazonosítás, majd ezt követi a távaláírás vagy a távelőttemezés.

Az Online aláírás menete

  • Az ügyfelet kifejezetten nyilatkoztatni kell arról, hogy a felvétel elkészítéséhez hozzájárul.
  • A személyi okmányokat meg kell mutatni a kamerába.
  • Az ügyfélnek az adatait az okmányairól hangosan be is kell olvasnia a felvétel során.
  • Az ügyfélnek nyilatkoznia kell, hogy ő vagy közeli hozzátartozója kiemelt közszereplőnek minősül-e.
  • Az ügyfélnek nyilatkoznia kell arról, hogy az okiratban foglaltak megfelelnek az akaratának. Az egyszerűség kedvéért érdemes ezt a nyilatkozatot akár magába az okiratba belefoglalni.
  • A fentieket követően sor is kerülhet az aláírásra, természetesen a rögzített Skype felvétel során.
  • A távelőttemezés a távaláírástól annyiban különbözik, hogy a szerződő fél a részéről korábban aláírt dokumentumon elhelyezett aláírását a Skype felvétel során a sajátjának ismeri el, miután részére az ellenjegyző ügyvéd a dokumentumot a kamerába felmutatta. A témáról bővebben a Bacskó Ügyvédi Iroda cikkére kattintva olvashatsz.

Jogi szakértőnk összes, hasznos tanácsát itt lehet megtalálni!

bacsko-laszlo-ugyved
Dr. Bacskó László, ügyvéd – Fotó: bacskougyved.hu

Két évtizedes szakmai múlt

Dr. Bacskó László, a Bacskó Ügyvédi Iroda alapítója. Ügyvédi Irodája azt a piaci rést igyekszik elfoglalni, ami a „klasszikus” jogi szolgáltatásokat nyújtó kis ügyvédi irodák és a nemzetközi ügyvédi irodák által megszólított piaci szegmens között húzódik. Közel két évtizedes szakmai múlttal a háta mögött a morálisan is felelős jogi képviselet ideáját vallja magáénak. Ügyfeleiben elsősorban azt igyekszem tudatosítani, hogy adott jogügyletnek vagy jogvitának milyen kedvezőtlen kimenetelei merülhetnek fel. Képviseletet csak akkor vállal, ha meggyőződött arról, hogy az ügyfél döntése nem pusztán érzelmi megfontolásokon alapul, és az említett negatív eshetőségek teljes tudatában is kitart elhatározása mellett.

Megfelelő képviselet

Az agglomerációt is jól ismerő ügyvéd hisz abban, hogy az ügyfél jogvitában való képviselete során a megfelelő alkupozíciók kialakítása több mint jogi kérdés. Perdöntő lehet a hatékony tárgyalási stratégia és a személyiség meggyőző ereje is. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Madárhegy lakópark Budapesten – Fotó: BudaPestkörnyéke.hu