Tiszteletdíj nélkül maradt Soroksár frissen megválasztott polgármestere, miután a képviselő-testület ellenzéki tagjai a múlt heti alakuló ülésen nem szavazták meg az illetményéről és költségtérítéséről szóló előterjesztést.

A függetlenként, de Fidesz támogatással indult Bese Ferenc az októberi önkormányzati választáson mindössze 214 szavazattal győzte le Bereczki Miklóst, az ellenzék közös jelöltjét, a képviselő-testületben pedig 6-6-os patthelyzet alakult ki.

A múlt csütörtöki alakuló ülésen négy napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés. Az utolsó, a polgármester illetményéről és költségtérítéséről szóló napirendi pont előtt az ülésvezetést segítő aljegyző figyelmeztette a résztvevőket, hogy súlyos jogsértésnek minősül, ha a polgármester illetményét nem állapítják meg. Az öt ellenzéki képviselő azonban tartózkodtak a szavazáskor, ezért a városvezető illetményét nem állapította meg a közgyűlés – írja a hvg.hu

Az ellenzéki képviselőknek nem a polgármesteri illetmény mértékével volt problémájuk, hanem azért bojkottálták a szavazást, mert azt együtt szerették volna lebonyolítani a képviselők díjazásáról és a kerület távozó vezetőinek végkielégítéséről szóló döntéssel.
Ha nem hívnak össze rendkívüli ülést a polgármester december 3-i következő ülésig biztosan illetmény nélkül marad, és a szavazategyenlőség miatt akkor sem biztos, hogy átmegy majd a javaslat.

Sőt, a kerületi pozíciók (alpolgármesteri posztok, tanácsnoki és bizottsági helyek) elosztása körül további konfliktusok támadhatnak, amelyek kiélezhetik a viszonyát az ellenzéki képviselőkkel.

Bese Ferenc  nem akarta minősíteni az ellenzék lépését. A polgármester azt elismerte, hogy a képviselői díjazásról és a kerület korábbi vezetőinek végkielégítéséről nem kezdeményezett egyeztetést, de állítása szerint az ellenzék nem is jelezte ezt az igényét, csak közvetlen az alakuló ülés előtt vetették fel.

Kiemelt kép: Bese Ferenc – Forrás: Facebook