Tanácsadói megbízások és év végi jutalmak miatt vizsgálódik a rendőrség a budakalászi önkormányzatnál. A város vezetői ingyen vállalták a település vezetését, mégis voltak olyanok, akik sok pénzt kaptak érte.

2019 őszén Budakalászon a 2011 Környezet- és Értékvédő Egyesület jelöltjei nyertek, így a polgármestert és a 11 tagú képviselőtestület nyolc tagját is ők adják.

A két ciklus óta hivatalban lévő fideszes Rogán Lászlót 50:40 arányban legyőző Göbl Richárd polgármester és a két alpolgármester, Forián-Szabó Gergely és Nagel István is társadalmi megbízatásként vállalta a posztot, vagyis megtartották civil munkájukat, emellett látják el az önkormányzati feladatokat. A polgármesternek így mindössze havi bruttó 349 ezer forint, helyetteseinek 314 ezer forint jár.

Tudtad? Magyarország legnépszerűbb TOP 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu, napi 240 ezernél is több olvasóval! Közben új szolgáltatást indítottunk nektek, mert Budapesten és környékén mindig történik valami. Ne maradj le te sem a jó kis eseményekről. Ide kattintva éred el a naponta frissülő programajánlatunkat. Köszönjük, hogy te is minket olvasol!

Ismeretlen tettes ellen nyomoz a Váci Rendőrkapitányság

A felállás szokatlan megoldásokat hozott, legalábbis erre utal Péterffy Gábor polgármesteri kabinetvezető a 24. hu kérdéseire adott válasza. Az első nyomozásban azok a külsős, tanácsadói szerződések is érintettek, amelyeket vele és a polgármester szomszédjaként emlegetett, ma a jegyzői pozícióban dolgozó Deák Ferenccel kötött az önkormányzat nem sokkal a megalakulása után. Péterffy Gábor feladata az október 29-én megkötött, de visszamenőlegesen már október 14-étől hatályos szerződés értelmében az önkormányzat kommunikációjának, sajtókapcsolatainak megszervezése, menedzselése volt.

Deák Ferenc szintén külsősként kezdett az önkormányzatnak dolgozni, az ő kezébe a jogi- és szervezési feladatok koordinálása került.

A hírportál azt írja, a megbízások visszatetszést keltettek a helyi közéletben, mivel az érintettek külsősként, mintegy mellékállásban foglalkoztak az önkormányzat ügyeivel, viszont bruttó 800 ezer forintos fizetésük nagyságrendileg megegyezik egy főállású polgármester illetményével.

A választások eredményeként társadalmi megbízatású vezetői lettek Budakalásznak. „Polgármesterünk gyakorló orvos, két alpolgármesterünk pedig közgazdász munkája mellett látja el a városvezetői feladatokat. Ez indokolta egy teljesen új munkaszervezési rend kialakítását az amúgy sem egyszerű átadás-átvételi folyamat mellett. A rövid idejű tanácsadói megbízásokra emiatt volt szükség” –mondta Péterffy Gábor.

Azt azonban, hogy a havi bruttó 800 ezer forintért hány órában dolgoztak az önkormányzatnak, illetve ha munkavégzésük időtartama elérte a havi 40 órát, miért nem alkalmazta őket a város a hagyományos módon, nem lehet tudni. A város vezetői arra sem adtak választ, hogy az önkormányzat külsős megbízása mellett valóban megtartották-e főállásukat, hiszen ez behatárolja az önkormányzatra fordítható munkaidő mennyiségét.

A határozott idejű külsős megbízások idén év elején megszűntek.

Péterffy Gábor január 31-éig volt Budakalász külsős kommunikációs szakembere, február 1. óta a polgármesteri kabinet vezetője, immáron teljes munkaidős állásáért szintén bruttó 800 ezer forintos illetményt kap.

Ahogyan Deák Ferenc is előrébb lépett: január 19-éig volt külsős megbízott, január 20. óta ő Budakalász jegyzője, teljes munkaidejű foglalkoztatottként havi bruttó 800 ezer forintért. A posztra 29-en jelentkeztek, végül a polgármester szomszédjának pályázata lett a befutó.

Az önkormányzati dolgozók is kaptak juttatást

A másik nyomozás szintén önkormányzati dolgozók juttatásainak ügyében folyik. Az Index korábban azt írta, hogy a tavaly októberben megválasztott budakalászi önkormányzat az év vége előtt jutalomosztásba kezdett.

A képviselő-testület november 7-i ülésén elfogadták a város 2019-es költségvetésének módosítását, amiben 2,3 millió forint hiány mutatkozott. A negatív mérleg ellenére a polgármester december 5-i hatállyal 14,4 millió forint jutalmat fizetett ki a város 47 dolgozójának a júliustól decemberig tartó időszakra. Ketten úgy kaptak több százezer forintot, hogy mindössze néhány napja dolgoztak az önkormányzatnál.

Sergyánné Kis Bernadettet Forián-Szabó Gergely alpolgármester mint régi barátját mutatta be a hivatalban november 25-én, munkába állásának napján. Bő egy hét múlva 400 ezer forint jutalmat kapott.

Rehákné Dócs Zsuzsanna november 18-án lépett munkába, ő az Index információi szerint Deák Ferenc bizalmi körébe tartozik. Munkába állása után alig egy héttel máris 350 ezer forint jutalmat kapott.

Péterffy Gábor a 24.hu-nak azt írta, hogy  a két jutalmazott kolléga novembertől folyamatos munkaviszony mellett áthelyezéssel került a budakalászi önkormányzathoz. Jutalmazásukat az indokolta, hogy áthelyezésük miatt korábbi munkahelyeiken nem részesülhettek az éves munkájuk után járó elismerésben. Mivel gyors munkába állásuk a város érdekeit szolgálta, esetükben fontosnak tartottuk a kompenzációt. Az idei költségvetésben pedig nem szerepel, hogy jutalmakat osztogassanak év végén.

Az előző vezetés is óriási jutalmakat kapott

Budakalászon az elmúlt évek jutalomkifizetési gyakorlatához hozzátartozott, hogy a korábbi polgármester és a két alpolgármester évente 6 havi jutalmat vettek fel személyenként.

A győri polgármester miatt törvényt módosítottak

Idén márciusban az Országgyűlés elfogadta a  a lex Dézsinek nevezett törvénymódosítót, amelynek köszönhetően a Borkai Zsolt helyére lépő kardiológus, Dézsi Csaba Sándor egyszerre lehet Győr polgármestere és kardiológus is. A törvénymódosító kimondja: a háromezernél több lakosú települések főállású polgármesterei, az alapellátás kivételével, a jövőben létesíthetnek egészségügyi tevékenységre irányuló jogviszonyt. Vagyis: Dézsi Csaba Sándor folytathatja a munkáját kardiológusként is. 

Kiemelt kép: Budakalászi Városháza – Forrás: budakalasz.hu