A szépségápolás egyik legsarkalatosabb pontja a bőrápolás: az arc hidratáltsága, a ráncok kisimítása, a szőrtelen és puha bőr tapintása és egészsége kifejezetten fontos részei nemcsak a nők, de már a férfiak rutinszerű szépségtrükkjeinek is. Az intim gyanta és intim kozmetika népszerűsége is töretlenül ível fölfelé az elmúlt időszakban, hiszen ma már könnyen és viszonylag olcsón hozzá tudunk jutni ezekhez a kozmetikai termékekhez, és egyre több információt és segítséget is találunk a használatukhoz. Az intim gyantázás viszont minden értelemben véve egy nagyon kényes terület. Az egyén számára intim szférájának és szemérmének szimbóluma. A szakemberek számára pedig magas szintű odafigyelést igényel, amelyhez kiemelkedően fontos a megbízható termékek használata. Balesetek ugyanis előfordulnak, és többszörösen kellemetlen, ha mindez intim területen történik. Az alábbiakban megpróbáltuk összefoglalni, hogy mire érdemes odafigyelni, ha otthon végezzük a szőrtelenítést, illetve, hogy mely esetekben számít jobb döntésnek, ha szakemberhez fordulunk.

Milyen termékeket használhatunk intim gyantázássorán?

A boltokban és kozmetikai üzletekben végeláthatatlan sora érhető el a gyantatípusoknak. Bizonyára nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy szinte minden nő találkozott már ezekkel, és legalább egyet ki is próbált élete során, de a férfiak körében is elmondható, hogy egyre elterjedtebbnek számít az intim gyanta. A népszerűség ellenére még mindig rengeteg kérdés övezi ezt a kozmetikai eljárást. Az, hogy tabuként kezeljük, egyre kevésbé jellemző, de a fájdalomtól való félelem még mindig bennünk van, főleg, ha még soha nem volt tapasztalatunk az intim gyantázással. Annak érdekében, hogy valamelyest eloszlassuk a ködöt, és segítsünk az olvasóknak, összeszedtük az intim gyantázás legfontosabb tudnivalóit.

Szőrtelenítés intim gyantasegítségével

Egy dologban ennél a módszernél biztosak lehetünk, ha saját magunk végezzük: a hideggyanta csíkokat azonnal verjük ki a fejünkből! A szőrszálak erőssége és a terület érzékenysége miatt nem ez lesz a legjobb módszer, amit választhatunk. Mindenképp meleg gyantára lesz szükség, de ennek is két alapvető típusa van, és területtől függ, hogy melyiket érdemes használni. A lágy típusú meleggyanta például viszonylag vékony rétegben kerül felvitelre a kérdéses területen, ezért leginkább végtagoknál alkalmazható, ahol a szőrszálak vékonyabbak. A kemény típusú meleggyanta kifejezetten intim testrészeknél alkalmazandó, és ezt vastagabb rétegben szükséges felvinni a kívánt hatás eléréséhez.

Otthon használatos intim gyantatípusok

Azt már tudjuk, hogy ha intim gyantázásról van szó, akkor meleg gyantát kell válasszunk, és abból is a kemény típusút. Ebből a fajtából is többféle érhető el azonban a piacon: ilyen például a krémgyanta vagy a cukorgyanta.

Krémgyanta használata otthon

Ezt a fajta gyantát nevezik még spatulás vagy gyöngy gyantának is. A különlegessége, hogy nem törik, nem szakad, jól formázható és akár nagyobb bőrfelületre is biztonsággal felkenhető. A legtöbbször ezt papír használata nélkül szokták letépni, ugyanis nem szükséges a folyamathoz, és alapvetően jobban kíméli a bőrt, mint mondjuk a patronos megoldás.

Cukorgyanta

A cukorgyantát sokan azért kedvelik, mert a természetességen alapszik, és nevéhez híven cukorból készül, és akár házilag, otthon is elkészíthető. A szükséges összetevők mellé általában például citromkivonat vagy citromsav is kerül a fertőtlenítés érdekében. Hatékonyságában azonban nem a legjobb intim felületen, ugyanis könnyen szakíthatja és törheti a szőrszálakat.

Mire figyeljünk oda intim gyantázássorán?

Most, hogy tudjuk, milyen gyantatípusok közül tudunk válogatni, és melyeket érdemes használnunk, a gyantázás folyamatán is érdemes végig mennünk, hiszen ez legalább ugyanolyan fontos, mint maga az alapanyag, amit használunk.

Higiénia

Nagyon fontos, hogy intim gyantázás előtt a területet jól tisztítsuk meg, ne legyen nedves és töröljük szárazra. Erre többek között azért is van szükség, mert a gyantázás folyamata során a szőrtüszők nyitottá válnak, és könnyebben juthatnak szennyeződések a bőrfelületre és a pórusokba is. Emiatt nemcsak az intim terület tisztasága, de azoknak az eszközöknek a higiénikus használatára és fertőtlenítésére is oda kell figyelni, amelyeket az intim szőrtelenítés során használunk.

Allergiás reakciók

Sajnálatos módon előfordulhat, hogy az intim gyanta valamely összetevője allergiás reakciót vált ki nálunk. Amellett, hogy ez kellemetlen érzésekkel jár az intim területen, egészségügyi kockázatot is jelent. Érdemes így próbagyantázást végezni, mielőtt nekikezdünk a tényleges folyamatnak, és várnunk legalább pár órát vagy akár egy napot, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy semmilyen allergiás reakciót nem váltott ki a gyantaszer. Ha azonban mégis ilyet tapasztalunk, érdemes orvoshoz fordulni, és egy kozmetikai szakértőt is felkeresni. Hogy kiderüljön, hogy ha a jövőben az intim gyanta mellett maradunk, milyen termékek lehetnek a legbiztonságosabbak a számunkra. 

Gyantázás előtti és utáni bőrápolás

Intim gyantázás előtt nagyon fontos, hogy a bőrünk megfelelő állapotban legyen. De mit is értünk pontosan ez alatt? A hidratálást! Száraz bőrfelületnél az intim szőrtelenítés  bizony problémákhoz vezethet, mivel a gyantázás során a bőr felső, elhalt hámrétegét is eltávolítjuk. Ha viszont kifejezetten száraz a bőrünk, akkor is sérüléseket okozhatunk magunknak, ha egyébként minden másra odafigyeltünk.

Az intim gyanta használata után pedig ne felejtsük el, hogy nagyon fontos a hámlasztás. Erre azért van szükség, hogy a kellemetlen szőrbenövéseket elkerüljük. Azonban fontos, hogy nem használhatunk hagyományos bőrradírt intim felületen! Mivel ez a bőrfelület sokkal érzékenyebb, mindenképp erre a célra kifejlesztett peeling krémet használjunk.

Technika

Ne felejtsük el az egyik alapszabályt: szőrnövekedéssel ellentétes irányban távolítjuk el a felkent gyantát. Ez intim gyanta esetében sem működik másképp, de a terület alapvetően nehezebben hozzáférhető, és emiatt a gyanta eltávolítása sem olyan egyszerű. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy bizonyos részek kimaradnak, mert nem látunk rá és nem férünk hozzá; nem megfelelően távolítjuk el a gyantacsíkokat, emiatt fájdalmat okozunk magunknak és akár sérülés is lehet a vége; „bátorságunk” hiányában nem megfelelő gyorsasággal tépjük le a gyantát, ez pedig a szőrtüszők gyulladását is eredményezheti. A rutin és a magabiztosság nagyon sokat számít az alkalmazott technikával együtt, így, ha nem vagyunk magunkban biztosak, forduljunk inkább szakemberhez.

Amit csak szalonban találsz meg: a kímélő gyanta

Amit otthon biztosan nem fogunk tudni biztosítani, az a megfelelő eszközkészlet. Amellett, hogy a higiéniai és technikai feltételeket sem a legegyszerűbb kialakítani a saját kis kuckónkban, az a kímélő intim gyanta, amelyet a professzionális intim szőrtelenítésre szakosodott szalonokban használnak, nem található meg a legtöbb üzletben. Ezek a gyanták vegán alapanyagokból készülnek, emellett úgy vannak kialakítva, hogy nem tapadnak hozzá a bőrhöz, így a hámsérülésektől sem kell tartani. Allergéneket sem tartalmaznak, és természetesen használat közben megfelelő hőmérsékletre melegítik fel, így égő érzést sem tapasztalunk majd a felvitelekor.


Ha a fentiek kapcsán kérdés merült fel benned, vagy bizonytalan vagy, hogy számodra melyik megoldás lenne a legjobb, akkor mindenképp javasoljuk egy szakember felkeresését. A Naturiti szalonjaiban professzionális szakemberek gondjaira bízhatod magad. A szolgáltatásaikról és termékeikről itt találsz több információt.

Jogtiszta fotók (Envato Elements).

Ez a cikk szponzorált tartalom. Kattintson ide, ha Ön is kipróbálná ezt a népszerű hirdetési formát. A hivatalos, auditált mérések szerint a Like Company hírportáljait a forgalmas napokon 600 ezer ember olvassa.