Az intézmény működtetői azt mondják, mindenhová bekopogtattak, de ez a válság túlnő rajtuk. Az önkormányzat ugyanakkor azt közölte, nem indultak azon a közbeszerzésen, amely biztos forrást jelentett volna számukra.

Beütött az energiaválság

Sajnos az egekbe szökő gázárak okán hatalmas bajba kerültünk, akkorába, amin sajnos mindig lelkes és nagylelkű támogatóink serege sem tudott volna segíteni – olvasható a Menedékház Alapítvány Facebook-posztjában. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Rengetegen akartak volna bejutni

Mint írják, be kellett látniuk, hogy a Családok Átmeneti Otthona 2023. június 15. napjával befejezi közel 15 éves működését. Rettenetesen szomorúnak találják, hogy éppen azt a szolgáltatást kell befejezniük, ahol folyamatosak a várólisták, s amire a legnagyobb szükség lenne.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Családok kerülhetnek az utcára

Emlékeztetnek, hogy a náluk élő közel húsz család a főváros ellátásának több mint 10%-át jelenti, és jelenleg nem látható, hogy hol és hogyan fogjuk tudni elhelyezni őket. Sajnos eljött az a pillanat, amikor felelősségünk teljes tudatában nem tehetünk mást, mint hogy visszaadjuk a ránk bízott feladatot, ugyanis erőnk, erőforrásaink és lehetőségeink végére értünk – fogalmaztak.

Máshol sem jobb a helyzet

Ugyan a hajléktalanellátó intézményüket még tudják finanszírozni, de már ott is nagyon szorul a nyakuk körül a hurok. Néhány helyről még várnak támogatást és ha ezek megérkeznek, akkor talán azt nem kell bezárniuk a nyáron.

Mindenkit megkerestek

Kitérnek arra is, hogy egyedül a Fővárosi Önkormányzat nyújtott nekik segítséget, a szociális és családügyi államtitkárság válaszra sem méltatta őket, a 11. kerületi önkormányzat pedig ugyan reagált levelükre, de érdemi segítséget nem nyújtottak nekik.

Állítják, nem rajtuk múlt

Köszönjük mindenkinek, aki valaha is támogatott minket, a munkánkat, sok szép emlék volt és marad, nyugodt és tiszta lelkiismerettel zárjuk majd le a Menedékház Alapítvány egyik legfontosabb fejezetét. Nem rajtunk múlott – zárul bejegyzésük.

Mást mond az önkormányzat

Újbuda sajtókapcsolatokért felelős munkatársa a Népszavának azt mondta, tavalyi év utolsó napján lejárt a családok átmeneti otthonát üzemeltető civil szervezettel kötött ellátási szerződésük, így a törvény értelmében lefolytattak egy közbeszerzési eljárást.

Nem indultak a kiíráson

Ennek nyertese az Országos Szociális Intézményfenntartó Központ lett, amely 2023 első napjától 2027. december 31-ig évente 14,6 millió forintot kap az önkormányzattól. „A Menedékház Alapítvány, a családok átmeneti otthona tekintetében az eljárás során nem nyújtott be pályázatot” – fogalmazott Kovács M. Veronika.

Garantált pénzhez juthattak volna

Mindez azt jelenti, hogy a szervezet nem élt a közbeszerzési eljárás lehetőségével, amely számára biztos bevételi forrást jelentett volna 2027-ig. Az önkormányzat nem fenntartója az intézménynek, s az alapítvány olyan feladatokat lát el, amit egyébként az államnak kellene. Ezért ugyanúgy állami normatíva finanszírozásban részesül, mint az önkormányzat ilyen szolgáltatásokat nyújtó partnerei.

Segítenek az ott elhelyezett újbudai családoknak

Kitért arra is, hogy a családok átmeneti otthona feladat ellátása az Újbudai Humán Szolgáltató Központ közreműködésével valósul meg, így amennyiben a Menedékház által segített 3 újbudai családnak a későbbiekben is támogatásra lesz szüksége, az intézményen keresztül az önkormányzat azt biztosítja.

(Kiemelt képünk forrása: Facebook.)