Megdöbbentő állapotokról osztotta meg tapasztalatait egy pedagógus Zugló egyik internetes közösségi fórumán. A hölgy azt tapasztalta, hogy egy 12 éves gyermek koldul az Örs vezér tere aluljárójában, és „senki nem tesz semmit”. A kerület lakosságát megosztják a történtek.

„Mélységesen fel vagyok háborodva”

„Mélységesen fel vagyok háborodva, ma kb. 17.30-kor az Örs aluljáróban egy 12 éves kisfiú koldult, térdelve a 3-as, 62-es villamos és a 32 busz felé vezető lépcsőnél (a zuglói oldalon). Ez komoly, 2023-ban Budapesten ilyen előfordulhat? Hányan mentek el mellette úgy, hogy nem hívták a rendőrséget?” – kezdte bejegyzését a hölgy. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Miért nincs állandó rendőri jelenlét?

„Mellesleg miért nincs állandó rendőri jelenlét az Örsön? Miért nincsenek tisztában azzal az emberek, hogy kutyakötelességük ilyen esetben tárcsázni a rendőrséget? Én telefonáltam természetesen (pedagógusként pláne erkölcsi kötelességem) és a rendőrök lelkére kötöttem, hogy siessenek, mivel a kisfiú azt mondta, hogy kényszerítik erre. Remélem, a kényszerítői nem figyeltek, és nem voltak a közelben (sajnos nem néztem körbe)” – folytatódott a bejegyzés.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Visszatértek a rossz arcok

„Visszatértek a rossz arcok, a múlt héten 3 perc alatt csak 5 hajléktalan zaklatott fenyegetőleg! Nem érdekel, hogy kinek a dolga, az önkormányzat egyik feladata a nyugalmunk biztosítása, fogjon össze az illetékesekkel, vagy legalább állandó két közterületfelügyelő pár legyen jelen az Örsön, mivel az illegális árusokkal is lenne dolguk!” – olvashattuk a Zuglóiak Fórumán.

Nap mint nap szembesülnek vele

A bejegyzés természetesen igazi hozzászólás-dömpinget indított be. Az Örs vezér tere az egyik legforgalmasabb fővárosi csomópont, akik arra járnak dolgozni vagy tanulni, azok nap mint nap szembesülhetnek a helyzettel.

Ijesztő állapotok

„Borzalom mi van ott! Nagyon sürgősen intézkedni kéne, mert ijesztő állapotok vannak az Örsön” – írta egy kommentelő. „Korábban azt hallottuk az önkormányzattól, hogy Zuglóban a közbiztonság elsőrangú, és az illetékesek mindent megtesznek a lakosság biztonságáért, ezt sose feledjük – tette hozzá egy másik helyi lakó.

Örök körforgás  

„Ez az Örs vezér terének örök körforgása. Szerencsétlen koldusok, óbégató, fenyegetődző, becuccozott csövesek, cigány seftelők, húgyszag, mocsok, pusztulat. Sok évig laktam a tér mellett, jobb meg rosszabb időszakokra emlékszem, de lényegi, tartós javulás soha nem volt. Szerencsére már elszakadtam a tér mindennapjaitól és bár néha óhatatlanul megfordulok arrafelé, nem hiányzik” – írta egy Zuglóból elszármazott férfi.

Kigyúrt ember figyelte a kolduló asszonyt

„Ma én is jöttem-mentem, tehát kétszer is láttam, hogy egy 20 év körüli leánynak be volt bugyolálva a feje, és a papíron az volt írva, hogy beteg az anyukám. Valamelyik nap az Árkád előtt szintén térdelve kéregetett egy idős nő. Tíz méterrel arrébb egy kigyúrt ember kísérte figyelemmel” – számolt be az áldatlan állapotokról egy szemtanú.

„Ez a kapitalizmus”

„1990 óta vannak hajléktalanok és koldusok, ez a kapitalizmus. Én sem szeretem a csöveseket, szerintem hajléktalanszállón lenne a helyük. A 90-es években is voltak gyerek-koldusok. Nem a Kádár-rendszerben élünk, ma már mindenki azt csinál az életével, amit akar. Életvitelszerűen nem lehet az utcán élni, de ezt sokan nem tartják be” – summázta véleményét egy újabb hozzászóló.

Fokozott rendőrségi jelenlétet ígértek

Ahogyan arról a BudapestKörnyéke.hu is beszámolt veszélyes drogosok és alkoholisták uralkodtak a Zuglóhoz és Kőbányához tartozó Örs vezér terén. Amióta a tér döbbenetes állapota a sajtó kereszttüzébe került, a rendőrök kiemelt figyelmet fordítanak a térre, 2021 őszén pedig Zugló polgármestere, Horváth Csaba jelentette be, hogy innentől kezdve állandó lesz a fokozott rendőrségi jelenlét és a takarítás. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: pillanatkép az Örs vezér teréről. Fotó: archív