Szigorodnak a kompenzációs lista állításának a feltételei, a voksolás előtti évben pedig nem lesz időközi választás.

Májusban lesz az önkormányzati

Az önkormányzati választás tavaszi időpontjához igazítaná a részletszabályokat a kormány − derül ki az Országgyűlés törvényalkotási bizottságához benyújtott, a Magyar Nemzet birtokába jutott törvénymódosító javaslatból. Az eljárási szabályok eddig az őszi választáshoz képest határozták meg, hogy meddig lehet időközi választást tartani. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Ezért módosítanak

Ez módosulna, tekintettel arra, hogy korábban arról döntött a parlament: az EP-választással egyidejűleg lesznek az önkormányzati választások 2024-ben. Mindezzel egyébként a kormánypártok számításai szerint 9-10 milliárd forintot spórol az állam.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Elmaradnak az időközik

A módosító javaslat szerint emellett a már kiírt választások közül azokat tartják meg, ahol a kampány már elkezdődött, tehát 50 napnál kevesebb van hátra az időpontig.

Itt még lesz választás

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján jelenleg 15 településen várható valamilyen időközi választás (polgármester, önkormányzati képviselő, nemzetiségi képviselő).

Kampánytól függ

Ezek közül nyolcra biztosan sor kerül. A törvény kihirdetésétől függően ez azt is jelentheti, hogy nem lesz időközi ott, ahol május 27-én indulna a kampányidőszak.

Nem lesz szavazás Vágó István helyéről sem

Ilyen például a 12. kerület, ahol a Vágó István (DK) halála miatt megüresedett mandátum betöltéséről szavaznának a hegyvidékiek. Az indítvány szerint időközi választás helyett a választási lista alapján adhatna képviselőt az a párt, amelyik addig a mandátum birtokosa volt.

Nehezebb lesz kompenzációs listát állítani

A módosítás kiterjed arra is, hogy tízezer főnél nagyobb településeken az egyéni körzetek legalább kétharmadában jelöltet kell állítania egy pártnak vagy pártszövetségnek, ha kompenzációs listát akar állítani.

Budapesten is nehezítenek

Ugyanez a szabály érvényesülne a budapesti kerületekben: kompenzációs listája annak a jelölőszervezetnek lehet, amely a kerületek kétharmadában polgármesterjelöltet állított.

3-szor annyi

Ez egyébként igazodik az országgyűlési választásra érvényes szabályhoz. Ugyancsak szerepel a javaslatban, hogy a fővárosi kompenzációs listán legfeljebb háromszor annyi jelölt szerepelhet, mint az így megszerezhető mandátumok száma.

Kedden már szavaznak is

Ez szintén az országgyűlési választási mintával van összhangban. A törvénymódosításról jövő kedden szavaz majd a parlament, s a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció