79 éves korában elhunyt Szélyes Imre, Jászai Mari-díjas színművész, rendező, szinkronszínész. A művészt több díjnyertes alkotásban láthatták a nézők, mint például a Kincsemben, de játszott A néma levente című, 1979-es tévéfilmben is. A szinkronvilágban is aktívan tevékenykedett, szinte nincs olyan film, amiben ne hallottuk volna ikonikus hangját.

Marosvásárhelyen született

A színész 1944-ben született Marosvásárhelyen. Húsz évvel később, 1966-ban fejezte be a tanulmányait a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben. 1982-ben Magyarországra költözött, majd a kecskeméti Katona József Színház társulatához szegődött. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Veszprémben is játszott

A későbbiekben olyan intézményekben játszott, mint a veszprémi Petőfi Színház, a Népszínház vagy a Budapesti Kamaraszínház – írta visszaemlékezésében a Színház Online.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Inast alakított a Kincsemben

A művészt több díjnyertes alkotásban láthatták a nézők, mint például a Kincsemben, ahol egy inast alakított, vagy a Magyar Passióban. Játszott a Csodatopán című 1984-es magyar mesefilmben, és A néma levente című, 1979-es tévéfilmben is.

Aktívan szinkronizált

A szinkronvilágban is aktívan tevékenykedett, szinte nincs olyan film, amiben ne jelent volna meg ikonikus hangja. Tanított a Nemzeti Színiakadémián és a Pesti Magyar Színiakadémián is. Munkásságát 1990-ben Jászai Mari-díjjal ismerték el, 2009-ben pedig egy Sík Ferenc-díjjal jutalmazták.

2017-ben még színpadra állt

Utoljára a Bormámor című színdarabban lépett fel 2017-ben Béla, a mester főszerepét játszva és Tamási Áron Ősvigasztalás című drámájában, a Békéscsabai Jókai Színházban, amiben Botár Mártont játszotta.

 Elhunyt Cs. Németh Lajos

A BudaPestkörnyéke.hu írt arról hétfőn, hogy hosszú betegeskedés után, 83 éves korában elhunyt a Jóban Rosszban és a Família Kft. sztárja, Cs. Németh Lajos. A közkedvelt művész hangja is ismert lehet sokak számára: több mint kétezer szinkronszerepet is a magáénak tudott.

1940-ben született

A színész 1940-ben született Karcagon, 1962-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Pályafutása során olyan színházak foglalkoztatták, mint a debreceni Csokonai Színház, a Madách Színház, a Budapesti Kamaraszínház és a Turay Ida Színház. 

Fiatalon is nagy alakítások

Már az első évek nagy sikereket hoztak számára: első alakításával is felhívta magára a figyelmet Miller Pillantás a hídról című drámájában Rodolfóként, de volt Romeó, az Ahogy tetszik Orlandója, a Hamlet Rosenkrantza, a III. Richárdban Richmond. Később kevesebb hős- és főszerepet kapott, nagyepizódistává vált.

Több mint kétezer szinkronszerep

Számos filmben feltűnt, egyik legismertebb alakítása Keleti Márton A tizedes meg a többiek (1965) című alkotásához fűződik, amelyben Grisát, a sebesült orosz katonát játszotta. Szinkronszínészként egy ország ismeri hangját a külföldi sikersorozatokból, mozifilmekből, hiszen több mint 2200 szinkronszerepet tudhatott magáénak. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Szélyes Imre. Fotó: Youtube.com.