Januárban 10 113 új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 4,1 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete és a Carinfo.hu a DataHouse adatai alapján. Az agglomerációban is tehát ismét több autó van az utakon.

Növekedéssel indult az év a magyar autópiacon, januárban ugyanis 10 1113 új autót helyeztek forgalomba, amely 4,1 százalékos erősödést jelentett 2019 azonos időszakához képest. A mostani statisztikával kapcsolatban ugyanakkor érdemes elmondani, hogy a korábbi hónapok erős, kétszémjegyű növekedéseihez képest sokkal visszafogottabb bővülést láthattunk csupán.

Szép lassan nő a probléma az agglomerációban

Az agglomeráció útjain megjelenő egyre több autó az olyan túlterhelt szakaszokon okoz napról-napra egyre nagyobb problémát, mint Budakeszi, a 10-es út, Szentendrén a 11-es, vagy Szigetszentmiklósnál a Csepeli út.

Budapesten és környékén 3 millióan élnek, vagyis az ország lakosságának egyharmada, vagyis az agglomerációban egy hónap alatt majdnem 1,5%-al nőhetett az autók száma. Ez nem tűnik soknak, de hónapok óta tart ez a trend, és még folytatódni fog. Így néhány év alatt már mindenki számára érezhetően autók tömegei jelennek meg az utakon.

Folytatódi fog a trend

Az elmúlt évek dinamikus növekedését követően a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete nem számít már érdemi erősödésre idén. Úgy számoltak, hogy 155 ezer új személyautót értékesíthetnek majd Magyarországon 2020-ban, amely szerény mértékű visszaesést jelentene a tavalyi eladásokhoz képest – írja a Portfolio.

Januárban egyébként a legtöbb autót a Toyota adta el, szám szerint 1301 darabot, a márka piaci részesedése ezzel 12,9 százalék volt. A lista második helyén a Volkswagen állt 1176 darab eladott új személyautóval és 11,6 százalékot meghaladó piaci részesedéssel, őket követte a Dacia, a Skoda és a Ford.

A legnépszerűbb kategória a SUV, nagyjából minden harmadik autó (30%) SUV volt az eladott új autók között az év első hónapjában. A jelenség hátterében az húzódik meg, hogy sokan élnek az állami támogatással és vesznek részt a nagycsaládosok autóvásárlási programjában.

Kiemelt kép: illusztráció