Újabb tűzeset volt a gödi Samsung-gyár egyik telephelyén. A történtek miatt a váci tűzoltóság több egysége is a helyszínre vonult. A dolgozók és a helyi civilek egyaránt aggódnak és tűrhetetlen állapotokról beszélnek.

Tűz és füst

Szombaton délelőtt egy bővítés alatt álló gyárrész egyik épületében, szerelési tevékenység során, vélhetően elektromos eredetű tűz és füst keletkezett. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Átszellőztették az épületet

Az esethez riasztott váci hivatásos tűzoltóegységek átvizsgálták és átszellőztették az épületet.  

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vizsgálódik a hatóság

A tűzeset a lakosságot nem veszélyeztette, veszélyes anyag nem került a környezetbe, a hatóság a történtek kivizsgálását megkezdte – írta meg a Mérce.hu.

Szabálytalanságok

A honlap emlékeztet arra, hogy a gödi Samsung-gyárban az utóbbi években sorozatosan történtek tűzesetek. A hírek szerint előfordult, hogy a munkások egészségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztették, de működtek gyártelepek használatbavételi engedélyek nélkül, és tároltak szabálytalanul több száz tonna súlyosan szennyező, egészségre káros anyagot is.

Fény derült rá

Ezekre az ügyekre a helyi civileknek és a sajtónak köszönhetően derült fény a legtöbb esetben, a helyi kormányzati és ellenőrző szervek jellemzően nem adtak részletes tájékoztatást a történtekről a dolgozóknak és a helyi lakosságnak.

Büntetést is kiszabtak

A gödi Samsungot a történtek miatt többször is megbüntette a hatóság a biztonsági előírások megszegése miatt, ám a kiszabott bírságok a legtöbb esetben igen csekélyek voltak.

23-an veszélyben

Egy júniusi vizsgálat szerint a cég 23 fő munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette. Nem működtek megfelelően a szűrőberendezések, így különböző porokat, fémeket és szerves illékony anyagokat lélegezhettek be a dolgozók több munkaterületen is.

10 milliót fizettek

Ebben az ügyben 10 millió forintos büntetést kapott a cég, ami egy 759 milliárd forintos árbevételű vállalkozásnál nem tűnik jelentős összegnek.

Tűrhetetlen körülmények

A mostani tűzesettel kapcsolatban a helyieket képviselő Göd-ÉRT Egyesület Facebook-bejegyzésében egy sor körülményt tűrhetetlennek nevez. Egyebek közt azt, hogy a hatóságok a Samsung-gyárban rendszeresen előforduló tűzeseteket alig kommunikálják és még a polgármestert sem értesítik. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: a gödi Samsung-gyár. Fotó: archív