Több megyében és a fővárosban másodfokúra emelte a zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt vasárnapra kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A friss veszélyjelzés szerint Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú, az ország többi területén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is.

A késő délelőtti, déli óráktól ismét zivatarok alakulhatnak ki nagy területi lefedettség mellett. A legtöbb és legintenzívebb zivatarok továbbra is északnyugat-délkelet sávban várhatók.

A zivatarokat felhőszakadás kísérheti, többnyire 20-40 milliméter közötti csapadék eshet, de néhol 50 milliméter feletti mennyiség sem kizárt.

Emellett viharos szélre is készülni kell, néhol 90 kilométer/óra feletti szél is lehet. Helyenként nagyméretű (2 centiméter átmérőnél nagyobb) jégre is lehet számítani.

Előrejelzés Budapest környékére területére vasárnap estig

Az országos Meteorológiai Szolgálat szerint több órára kisüt a nap, majd egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés, és délután, este már zápor, zivatar is előfordulhat. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz, de intenzívebb záporok, zivatarok környékén erős vagy viharos széllökés is előfordulhat. A hőmérséklet délután 28, 29 fok körül alakul. Késő estére 20 fok köré hűl le a levegő.

MTI/OMSZ, Kiemelt kép: Duna-korzó – Fotó: BPK