Most már nem kétséges, hogy barnamedve járkál a fővárostól alig 25 km-re az M3-as autópálya közelében Aszódnál az erdőben. A város közösségi-oldalára feltették a vadásztársaság felvételeit, amelyen jól látszik, hogy tényleg veszélyes barnamedve kószál az Aszód környékén, talán pont ugyanaz, amelyik egy éve Gödöllő környékén is feltűnt. Mit tegyünk, ha kirándulás közben találkozunk egy medvével és egyáltalán hogyan megy át a medve a kerítésekkel övezett M3-ason? Megtaláltuk a titkos átjárót és le is fényképeztük.

Megérkezett a bizonyíték

Eddig csak a nyomairól készült fotó, most a medvéről is. Már nem kétséges, hogy Budapest közigazgatási határától alig 25 km-re veszélyes barnamedve járkál az erdőben. A kiemelt képünkön látható fotót az aszódi vadásztársaság ma hajnalban készítette. Jól látszik rajta, hogy tényleg medve van az M3-as autópálya közelében az erdőkben. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Több helyen előkerültek a nyomai

Az aszódi medve vélhetően ugyanaz a medve lehet, amelynek a nyomai több helyen is előkerültek az elmúlt időszakban. Láttak medvét a Börzsönyben, Váctól nem mesze Rétságnál, korábban Pásztó környékéről is medvéről érkezett bejelentés, sőt egy éve Nagytarcsa és a Gödöllői-dombság területéről is

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Jól behatárolható terület

Az elmúlt egy év medveészlelései egy jól behatárolható területen voltak, ez a cikkünk alján elérhető térképen is látszik. Nagyon nem lepődnénk meg, ha ugyanarról a maciról lenne szó. Vagyis Börzsönyben és a most Aszódnál, korábban pedig Gödöllő környékén, Nagytarcsánál látott medve ugyanaz lehet. Nagy kérdés, hogyan ment át az M3-as autópályán, hiszen Aszód és Nagytarcsa a drótkerítéssel elhatárolt M3-as autópálya két ellentétes oldalán van.

Titkos zöld átjáró az M3-as alatt

A megoldás az alábbi fotón látható Besnyői-patak völgye. A kép a 3-as főútról készült, a felüljárón az M3-as autópálya látható és az, hogy a főút mellett bozótos, erdős terület van. Az M3-asnak ez a kereszteződése nem egy szűk alagút vagy egy felüljáró, hanem igazi zöld átjáró az állatok számára. A cikkünk alján látható térképen pirossal jelöltük ezt a pontot.

Ez lehet az M3-as autópálya alatti átjáró

Fotó: BudaPestkörnyéke.hu

Nem aggódik a forgalom miatt a medve

A ma hajnalban lefényképezett medve úgy tűnik otthonosan mozog a környéken, hozzá van szokva az autók zajához és egyáltalán nem aggódik az autópálya vagy a környék úthálózata miatt.

Medve lopakodik körülöttünk

Sokak számára jó hír, hogy a barnamedvék láthatóan visszatelepültek Magyarország területére. Rossz hír, hogy a medvék vadállatok, ráadásul, ha úgy tartja kedvük rátámadhatnak az emberre. Egy ilyen küzdelemből biztosan a medve kerülne ki győztesen, így nem árt tudni mit tegyünk, ha látjuk, vagy arra gyanakszunk, hogy medve lopakodik körülöttünk a bozótosban vagy konkrétan az utcán?

Medve szaladt a miskolci utcán

A leglátványosabb felvételt a Kékvillogo.hu hírportál egyik olvasója készítette 2020-ban Miskolcon. Egy termetes barnamedve szaladt október 18-ra, vasárnapra virradó éjszaka hajnali kettő körül a városban. Az önkormányzat figyelmeztetést adott ki, a helyi nemzeti park pedig tanácsokat adott, mit tegyünk ha medvével találkozunk.

Mit tegyünk ha medvével találkozunk?

A nemzeti parkok szakemberei szerint a medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik. A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli. Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet.

Hagyjuk ott az élelmet

Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat sem az állatnak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A sötéttel jelölt területen láttak medvét az elmúlt időszakban, pirossal jelöltük az M3-as alatti átjárót

Kiemelt kép: Mede Aszódvál – Forrás: Facebook/Aszód város oldala