A fővárosi közösségi költségvetés nyílt ötletpályázata után idén ősszel ismét a budapestiek dönthettek arról, mely fejlesztési javaslatokat valósítsa meg a Fővárosi Önkormányzat.  A megvalósítandó projektek listája a beérkezett – több mint százezer – szavazat alapján állt össze, amelyeket Karácsony Gergely főpolgármester jóváhagyott.

Közösségi költségvetés

A szavazás szeptember végi lezárulta és a főpolgármester jóváhagyása után a közösségi költségvetés három – esélyteremtő, zöld és nyitott Budapest – kategóriában kerül kiosztásra. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Zöld Budapest

A Zöld Budapest keretén belül a Beton helyett fák és bokrok és az Utcák árnyékolása növényzettel kezdeményezések nyertek. Az Esélyteremtő Budapest keretében valósulhat meg a Több nyilvános vécé Budapest közterületein című projekt. A Nyitott Budapest keretében Védett kerékpáros útvonalak valósulhatnak meg.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

Helyhez kötődő projektek

A korábbi évek tapasztalatai azt mutatták, hogy a helyhez kötődő projektek jobban mozgósítják a polgárokat, ezért a lokális ötleteket külön kategóriába soroltuk. Helyi Nagy Ötletek kategóriában 240 millió forint értékben két ötlet nyert: a Tegyük árnyékosabbá, hűsebbé a Széll Kálmán teret ésa Biztonságosabb gyalogos és kerékpáros közlekedés a Szent Gellért rakparton címűek. 

A Boráros tér zöldítése

Helyi Kis Ötletek kategóriában 393 millió Forint értékben tizenkét javaslat valósulhat meg. Az első három nyertes a Boráros tér zöldítése, a Kerékpáros biztonság növelése a Nagykörúton, és a Funkció nélküli burkolt felületek zöldfelületté alakítása Kelenföldön. Érkezett nyertes javaslat a Gőtés-tó és környezetének rendbetételére, továbbá a 14-es villamos vonalán a Zöld villamosmegállók létesítésére.

A Liget tér fásítása

Ugyancsak megvalósul a Liget tér fásítása, zöldítése Kőbánya alsónál illetve a Stefánia úti kerékpárút és járda közvetlen átvezetése a Városligetbe. A megszavazott fejlesztések között van még a Kelenföld vasútállomás melletti buszvégállomásra árnyékolók és esővédők telepítése, a Randióra a Blahán, a Zebra az Üllői úton a Corvin-negyednél, a Népliget gyalogos és kerékpáros elérésének megkönnyítése, és a Kerékpáros nyom létesítése a külső Bécsi úton .

Különbözet

Mivel a várható megvalósítási költségek nem merítették ki az adott kategóriákban rendelkezésre álló összeget, ezért a különbözet összevonását követően a fennmaradó úgynevezett maradványkeretet (27 millió forint) szintén a közösségi költségvetés megvalósítására használja fel a Fővárosi Önkormányzat.

Uniós támogatás

Budapest egyébként uniós támogatásban is részesült, erről Karácsony Gergely számolt be a közösségi oldalán. A főpolgármester azt írta: „Mi, budapestiek szeretjük a városunkat. És ha kell, ellenszélben is teszünk érte. Ahogy a széleskörű európai együttműködésért is.”

Brüsszel nem ellenség

„Brüsszelben nem ellenséget látunk, hanem partnert, számos európai várossal erős szövetséget építünk: például együtt lobbizunk az uniós forrásokért. Az eredmények már láthatóak. Több mint 9,27 millió euró uniós támogatást nyertünk, melyet klímavédelemre, megújuló energiaforrások alkalmazására és lakhatásra fordítunk. A Budapest Global Egyesület révén támogatjuk a város és a vállalkozások közötti együttműködést, a Városkormányzási Akadémiával pedig Magyarországon egyedülálló továbbképzési lehetőségeket teremtünk.” A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el!

Kiemelt kép: Budapest