Karácsony Gergely a szavazatok újraszámlálásakor megígérte, hogy akkor is kezdeményezi a főpolgármester-választás megismétlését, ha nyer. Ebből nem tudott visszatáncolni, ezért ma benyújtotta a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését, és a szavazás egész városban történő megismétlését kéri. Vélhetően pontosan tudja, hogy a Kúria nem fog új választást kiírni.

Karácsony 41 szavazattal nyert

Karácsony Gergely alig több, mint 300 szavazattal győzött a főpolgármester-választáson. Ezt követően fő vetélytársa, Vitézy Dávid az érvénytelen szavazatok újraszámolását kérte. Miután ez megtörtént 41 szavazatra olvadt Karácsony és Vitézy között a különbség, de így is Karácsony nyert. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Mindenki mást mond

A szavazatok újraszámolása körül bőven volt cirkusz. Az egyik fél azt mondja, nem volt biztosított a szavazatok korrekt újraszámolása, mert a szavazatokba bele lehetett nyúlni, a másik fél szerint pedig tudatosan nagyon vékony tollal húzták ki a választások előtt pár nappal visszalépő Szentkirályi Alexandra nevét.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Barátokból ellenségek

Karácson és Vitézy régen jóban voltak. A 2019-es önkormányzati választás után az is szóba került, hogy Karácsony elhívja a városházára dolgozni Vitézyt, hiszen sok dologban, különösen az autózás visszaszorításában, a tömegközlekedés fejlesztésében egyetértettek. Vitézy végül a fideszes kormányzati karriert választotta.

Orbán-Ungár paktum

Amikor kiderült, hogy Vitézy lesz Karácsony LMP-s vetélytársa, Karácsony azt állította, hogy ez egy fideszes trükk. Előre megmondta, hogy Szentkirályi vissza fog lépni és az utolsó pillanatban a Fidesz beáll Vitézy mögé. Ezt nevezte Karácsony, Orbán-Ungár paktumnak. Úgy tűnik igaza lett, hiszen tényleg visszalépett a fideszes jelölt és Vitézy tényleg megkapta az utolsó pillanatban a Fidesz támogatását.

Túl sok érvénytelen szavazat

Az Orbán-Ungár paktumot Vitézy és az őt indító párt vezetője, Ungár Péter is tagadta, sőt kifejezetten meglepetésüknek adtak hangot, amikor Szentkirályi Alexandra visszalépett. Karácsony szerint a választási kavarodást az okozta, hogy “szentkirályis trükkel a Fidesz átverte a szavazóit, akik megzavarodtak azon, hogy most kire kell szavazni”. Karácsony szerint ezért lett túl sok érvénytelen szavazat.

Lehallgatták Karácsonyt

A Karácson-Vitézy adok-kapok egyre jobban elmérgesedett az utóbbi napokban. Valaki lehallgatta Karácsony Gergely magánbeszélgetéseit, ahol Vitézyről is beszélt. Meglepő, hogy minden gond nélkül le lehet hallgatni egy főpolgármestert, másrészt az is gáz, hogy pont azok a részletek kerültek nyilvánosságra, amelyek Vitézynek kedveznek azzal, hogy az áldozat szerepébe kerülhetett.

Bajban lesz Karácsony Gergely

Karácsony Gergely főpolgármesterként nincs könnyű helyzetben. A hamarosan felálló új közgyűlésben nem lesz többsége, folyamatos együttműködésre, alkukra lesz szüksége. Vagy azokat kell jóban lennie, akikkel most nyilvánosan szidják egymást, tehát az LMP-Fidesz vonallal, vagy a politikai működésüket tekintve zsákbamacska Tisza párttal. 

Hoztam is valamit, meg nem is

Karácsony a mai akcióját politikai kockázat nélkül léphette meg, hiszen a Kúria nem fog kiírni újabb főpolgármester-választást. Karácsony tehát megtartotta a szavazóknak tett ígéretet, ugyanakkor egy új választástól sem kell tartania. Vitézy azonban nem hagyja annyiban.

Nincs vége a műsornak

A Fidesz-LMP jelöltje folyamatosan emlékezteti Karácsony és a választóit arra, ha Karácsony tényleg új választást akar, akkor októberben mondjon le – ahogy azt ígérte. Vitézy állítja: ő áll egy új választás elébe. Úgy tűnik a főpolgármester-választás még nincs lefutva, ráadásul a két főszereplő adok-kapok című műsorát tovább élvezhetjük, vagy unhatjuk. A Budapest és Környéke hírportál legfrissebb híreit ide kattintva éred el! A Facebookon már 252 ezernél is többen követnek minket.

Kiemelt kép: Karácsony Gergely és Vitézy Dávid – A kép illusztráció, Adobe IA generatív mesterséges intelligencia felhasználásával készült