Tartósan kettészakadt a banki betétek piaca. Az egyik oldalon van néhány pénzintézet, ahol egy átlagember is 10 százalék fölötti kamatot kaphat a pénzére, akár kisebb összeg lekötésével is. Mindenki más viszont alig kínál kamatot a betétre. Érdemes az új ajánlatokat figyelni, mert a két számjegyű vagy a körüli hozamokkal a bankok folyamatosan akcióznak – derül ki a Bank360.hu összeállításából, amelyben összeszedte a magasabb ajánlatokat a kamatvadászoknak.  

Szinte semmit nem fizetnek a bankok

A leghagyományosabb megtakarítási formának számító banki betétek kamatát látva manapság a leggyakrabban az arcára fagy a mosoly egy átlagos banki ügyfélnek. Túlnyomó többségük ugyanis a számlavezető bankjánál azt tapasztalja, hogy még lekötés esetén sem kap szinte semmit a pénzére. Aki viszont nem nyugszik bele ebbe, és hajlandó megmozgatni a pénzét, az talál a piacon lekötött betétre 10 százalékot meghaladó kamatokat is. Még lekötés nélkül is elcsíphető csaknem ekkora. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Érdemes nyitott szemmel járni

Csak néhány bank hajlandó ekkora kamatot adni az ügyfelek pénzére, és ezeknél is érdemes folyamatosan figyelni az ajánlatokat, mert hónapról hónapra vannak új akciók többüknél. Így már április elején sem mindegyiknél találkozni ugyanazokkal a kamatokkal, mint egy hónappal ezelőtt. A Bank360.hu megnézte, az aktuális ajánlatok alapján hol és milyen feltételekkel lehet elérni a legmagasabb betéti kamatokat.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! A legfrissebb cikkeinket ide kattintva éred el!

Négy banknál található 10 százalék feletti ajánlat is

A MagNet Bank Prizma betét ajánlata félmillió forinttól elérhető, egészen 100 millió forintig, 3, 6 vagy 12 hónapos lekötésre is. Az egységesített betéti kamatláb mutató (ebkm) a legrövidebb futamidőre 11, a 6 hónaposra 10,50 százalék, egy éves lekötés esetén pedig 10,85 százalék. Emellett továbbra is él az Aktív Plusz lekötött betét, ami 9 százalékos kiemelt kamatot kínál azoknak, akik teljesítik a számlanyitáshoz kapcsolódó feltételeket. A normál kamat 6,25 százalék, mely a jegybanki alapkamathoz van kötve. 

A Gránit Bank

A Gránit Banknál a KamatMax és a KamatMax Plusz betétekkel érhető el a legmagasabb kamat. 2023. március 14. és április 17. között előbbi 6 hónapos lekötés esetén 8,75 százalékos kamatot kínál, míg a Plusz verzió 12 hónapos lekötésre 10,25 százalékot, igazodva a jegybanki alapkamathoz. Kedvező hozammal kecsegtet még az eBank betét, ez 3 hónapra 8,50 százalékos kamatot kínál. Ekkora kamatokért a Gránit aktív számlahasználatot kér. Lekötés nélkül a Gránit Megtakarítási számlán 5 százalékos kamattal tarthatjuk a pénzünket, de ezért a kamatért legalább félmillió forintos számlaegyenleg kell.

Cetelem

A Cetelemnél továbbra is érvényes mind a lekötött pénzre, mind a látra szóló kamatra meghirdetett kedvező ajánlat. A látra szóló kamat 9 százalék (EBKM: 9,38%). Lekötéssel ennél is magasabb hozamot lehet elérni: egy évre szóló lekötés esetén 10,50 százalék, kétévesnél pedig 12 százalék az éves kamat a Cetelem megtakarítási számláján. Ennél hosszabb lekötésre is van lehetőség, de a kamat ebben az esetben alacsonyabb, 2,50-3,50 százalék közötti (EBKM: 2,44-3,28%). 

Oberbank

Az Oberbanknál lehet még akár 10 százalék feletti kamatot kapni, de ehhez már legalább 8 millió forint kell, ami nem az az összeg, ami éppen parlagon hever egy átlagember számláján. Ha viszont valakinek van ennyi szabad pénze, akkor a lekötés hosszától függően 1-12 hónapra 7,75-10,75 százalék a kamat és az EBKM. 

Egyéni vállalkozóknak

Ezzel vége is szakad azoknak a bankoknak a sora, ahol 10 százalék feletti vagy a körüli betéti kamatot kaphatnak az átlagügyfelek. A nagyobb bankok közül szabad szemmel is látható kamatot kínál még a CIB Bank magánszemélyeknek és egyéni vállalkozóknak, de nem a teljes futamidőre, hanem csak az első kamatperiódusra. A CIB Tandem Megtakarítás Magnifica kedvezménnyel 6 százalékot ad az első kamatperiódusban, a CIB Tandem Megtakarítás pedig 5 százalékot. A Classic betét éves kamata három éves futamidő választása esetén 1 százalék, öt évre pedig 1,50 százalék. 

Ez a helyzet az OTP-nél

Az OTP Bank idén is megtartotta a lejáró Egyéves Magyar Állampapírokra vonatkozó kedvezményét, de a futamidőt a felére csökkentette, most már csak hat hónapra lehet lekötni a pénzt. Az elérhető éves kamat 9 százalék, de csupán azok számára, akiknek 2023. április 3. és 2023. június 16. között jár le az Egyéves Magyar Állampapírjuk. Ez az ajánlat azonban mostanra elvesztette a kamatelőnyét, hiszen már az Egyéves Magyar Állampapírnak is 9 százalékos a hozama, és ezt nem követte újabb emeléssel az OTP. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció