A Pfizer-vakcinát kifejlesztő német BioNTech vállalat társalap-tója arról beszélt Németországban az újságíróknak, hogy a második oltás után szükség lesz egy harmadikra is és az oltást évente, másfél évente meg kell majd ismételni.

Indiai mutáns ellen is jó a Pfizer

Ugur Sahin onkológus, a BioNTech társalapítója egy online sajtótájékoztatón elmondta, hogy elkezdték a vizsgálatokat és “nem aggódnak”, arra számítanak, hogy készítményük az indiai változattal szemben is hatékony. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hatékony vakcina

Várakozásaikat a többi között arra alapozzák, hogy vakcinájuk az Európában uralkodó brit vírusváltozattal szemben még hatékonyabb, mint az első, “vuhani” változattal szemben, amely ellen eredetileg kifejlesztették – írja a Szeretlekmagyarország.hu.

Mellékhatás

Az oltás beadása után előfordult szívizom-gyulladásos izraeli esetekről elmondta: egyelőre nem találtak arra utaló adatokat, hogy a népességet jellemző előfordulási aránynál nagyobb gyakorisággal jelentkezik szívizomgyulladás a készítményük használata után. Az elemzést még nem fejezték be.

Irigység kultúrája

Ugur Sahin Németországban dolgozó külföldi újságíróknak tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az “irigység kultúrájának” kialakulásához vezethet, ha túl korán és “diszkriminatív” módon – az oltással nem rendelkezőket az oltással rendelkezőktől hátrányosan megkülönböztetve – lazítják a járványügyi korlátozásokat.

Nyár közepére 60%-os beoltottság lesz

Európában majd csak a május vége és június vége közötti időszakban kellene számottevően lazítani a korlátozásokon, mert ezekben a hetekben éri el az 50-60 százalékot a beoltottak aránya – mondta.

Augusztusra Európában megállhat a járvány

Európa júliusban, legkésőbb augusztusban eléri a közösségi immunitást. A szakember hangsúlyozta azt is, hogy “nem fair” az Európai Bizottságot hibáztatni az oltóanyag kezdeti szűkössége miatt.

Kell harmadik oltás is és évente ismételni kell

Arról is beszélt, hogy szükség lesz majd frissítő oltásra a készítményük második adagjának beadása utáni 9. és 12. hónap között, később pedig valószínűleg emlékeztető oltásra is, évente vagy másfél évente. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép forrása: MTI/Rosta Tibor