Nem csak a főváros környékén, hanem egész Magyarországon a két leggazdagabb település, egyben kistérség: Budakeszi és Dunakeszi. Az elsőn majdnem 1,3 millió az éves átlagkereset.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) friss statisztikáit górcső alá véve az látszik, hogy a leggazdagabb magyar településeken hozzávetőlegesen 2-2,5-szer magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legleszakadtabb járásokban.

A jól keresők húzzák fel az átlagot

Hiába van a KSH legfrissebb jelentése szerint 320 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés, valójában 10-ből 6-7 magyar munkavállaló bére bőven elmarad ettől. Vagyis a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot – írja a Pénzcentrum.

A társadalmi csoportok erőteljes jövedelmi polarizációját számos kutatásban is aggasztónak tartják. Évek óta megfigyelhető ugyanis az a trend, hogy miközben a középosztály aránya évek óta csökken, a felső és felső-közép, illetve az alsó jövedelmi rétegek súlya nő a népességen belül.

A gazdag településeken alacsony a munkanélküliség

A komoly jövedelmi egyenlőtlenségeket látva amúgy az sem nagy meglepetés, hogy jóval alacsonyabb a munkanélküliségi ráta a gazdagabb járásokban. Egy adott hely jó életszínvonala ugyanis egyenesen arányos az ott élő munkavállaló lakosság arányával, tehát minél többen dolgoznak, annál magasabb a relatív jólét.

A leggazdagabb járásokban ez többnyire 3 százalék alatti munkanélküliséget takar, míg a legszegényebb területeken bőven 10 százalék feletti a munkanélküliségi mutató.

A leggazdagabbak csoportja

Az alábbi ábrán az egy lakosra eső összes éves nettó jövedelem (Ft/év/fő) alapján Magyarország 10 leggazdagabb járásának listája olvasható. Vastag betűkkel szedtük az agglomerációs járásokat. Ez alapján tehát Budapest környékének öt leggazdagabb települése között van: Budakeszi, Dunakeszi, Pilisvörösvár, Gödöllő és Érd.

1. Budakeszi járás 1 303 899 
2. Dunakeszi járás 1 256 149
3. Győri járás 1 168 876
4. Móri járás 1 139 200
5. Székesfehérvári járás 1 134 005
6. Pilisvörösvári járás 1 132 530
7. Gödöllői járás 1 125 032 
8. Érdi járás 1 124 616
9. Oroszlányi járás 1 108 921
10. Paksi járás 1 104 263

 

A leggazdagabbak bővített listája

Ha a járásoknak nem csak a központját vesszük figyelembe, akkor az alábbi településen élők is statisztikailag az országos top5-ben vannak:

  • Budakeszi járás: Perbál, Tök, Zsámbék, Budajenő, Telki, Páty, Herceghalom, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Biatorbágy, Budaörs.
  • Dunakeszi járás: Göd, Csomád, Fót
  • Pilisvörösvári járás: Tinnye, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Pilisszentiván, Pilisszántó, Solymár, Üröm
  • Gödöllői járás: Erdőkertes, Veresegyház, Szada, Mogyoród, Csömör, Kerepes, Kistarcsa, Nagytarcsa, Pécel, Isaszeg, Dány, Valkó, Zsámbok, Vácszentlászló,
  • Érdi járás: Törökbálint, Diósd, Sóskút, Pusztazámor, Tárnok, Százhalombatta

Végignézve a listát jól látszik, hogy a statisztikai átlagot az adott járásban található nagyobb és jobb módú települések húzták fel, így kerülhetett az ország leggazdagabbjai közé például Páty, Tök, Perbál vagy Herceghalom.

Forrás: Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer