Nem csak a főváros környékén, hanem egész Magyarországon a két leggazdagabb kistérség: Budakeszi és a Dunakeszi járás. Az elsőben majdnem 1,3 millió az éves átlagkereset.

Az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TeIR) friss statisztikáit górcső alá véve az látszik, hogy a leggazdagabb magyar településeken hozzávetőlegesen 2-2,5-szer magasabb az egy lakosra jutó összes nettó jövedelem, mint a legleszakadtabb járásokban.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

A jól keresők húzzák fel az átlagot

Hiába van a KSH legfrissebb jelentése szerint 320 ezer forint felett a bruttó átlagfizetés, valójában 10-ből 6-7 magyar munkavállaló bére bőven elmarad ettől. Vagyis a jól kereső kevesek húzzák fel az átlagot – írja a Pénzcentrum.

A társadalmi csoportok erőteljes jövedelmi polarizációját számos kutatásban is aggasztónak tartják. Évek óta megfigyelhető ugyanis az a trend, hogy miközben a középosztály aránya évek óta csökken, a felső és felső-közép, illetve az alsó jövedelmi rétegek súlya nő a népességen belül.

A gazdag településeken alacsony a munkanélküliség

A komoly jövedelmi egyenlőtlenségeket látva amúgy az sem nagy meglepetés, hogy jóval alacsonyabb a munkanélküliségi ráta a gazdagabb járásokban. Egy adott hely jó életszínvonala ugyanis egyenesen arányos az ott élő munkavállaló lakosság arányával, tehát minél többen dolgoznak, annál magasabb a relatív jólét.

A leggazdagabb járásokban ez többnyire 3 százalék alatti munkanélküliséget takar, míg a legszegényebb területeken bőven 10 százalék feletti a munkanélküliségi mutató.

A leggazdagabbak csoportja

Az alábbi ábrán az egy lakosra eső összes éves nettó jövedelem (Ft/év/fő) alapján Magyarország 10 leggazdagabb járásának listája olvasható. Vastag betűkkel szedtük az agglomerációs járásokat. Ez alapján tehát Budapest környékének öt leggazdagabb települése között van: Budakeszi, Dunakeszi, Pilisvörösvár, Gödöllő és Érd.

1.Budakeszi járás1 303 899 
2.Dunakeszi járás1 256 149
3.Győri járás1 168 876
4.Móri járás1 139 200
5.Székesfehérvári járás1 134 005
6.Pilisvörösvári járás1 132 530
7.Gödöllői járás1 125 032 
8.Érdi járás1 124 616
9.Oroszlányi járás1 108 921
10.Paksi járás1 104 263

 

A leggazdagabbak bővített listája

Ha a járásoknak nem csak a központját vesszük figyelembe, akkor az alábbi településen élők is statisztikailag az országos top5-ben vannak:

  • Budakeszi járás: Perbál, Tök, Zsámbék, Budajenő, Telki, Páty, Herceghalom, Nagykovácsi, Remeteszőlős, Biatorbágy, Budaörs.
  • Dunakeszi járás: Göd, Csomád, Fót
  • Pilisvörösvári járás: Tinnye, Pilisjászfalu, Piliscsaba, Pilisszentiván, Pilisszántó, Solymár, Üröm
  • Gödöllői járás: Erdőkertes, Veresegyház, Szada, Mogyoród, Csömör, Kerepes, Kistarcsa, Nagytarcsa, Pécel, Isaszeg, Dány, Valkó, Zsámbok, Vácszentlászló,
  • Érdi járás: Törökbálint, Diósd, Sóskút, Pusztazámor, Tárnok, Százhalombatta

Végignézve a listát jól látszik, hogy a statisztikai átlagot az adott járásban található nagyobb és jobb módú települések húzták fel, így kerülhetett az ország leggazdagabbjai közé például Páty, Tök, Perbál vagy Herceghalom is.

Forrás: Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer