Az időjárási előrejelzések alapján minden esély megvan a tél első országos havazására a hétvégén. A legtöbb, akár 10-15 centis friss hó az Alpokalján, a Bakonyban és az Északi-középhegység magasabb pontjain hullhat.

Melegít a Közút

A Magyar Közút szakemberei minden rendelkezésükre álló eszközt és szakembert bevetnek majd a következő napokban, ahol lehet, ott előszórási, preventív sószórási munkákat is végeznek – írták szombati közleményükben. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Készüljünk a téli útviszonyokra!

Ugyanakkor a folyamatos munkavégzésük mellett az intenzív havazás mellett időszakosan téli útviszonyokra is fel kell készülnie az autósoknak. Ez elsősorban az Észak-Dunántúlra és a Bodrogközre vonatkozik, ahol a 70-75 km/órás széllökések már a szombat esti órákban is hófúvást eredményezhetnek.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

Havazásba válthat az eső

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni előrejelzése alapján éjfélig az Alpokalján, a Bakonyban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, majd vasárnap már másutt is egyre többfelé válthat havazásba az eső, ugyanakkor a váltást követően a legtöbb helyen gyorsan gyengül, szűnik a csapadék a vasárnap déli órákig.

Akár 6 centis hó is lehet  

Vastagabb hótakaró kialakulására főként az Alpokalja, a Dunántúli- valamint az Északi-középhegység magasabb részein lehet számítani. A nyugati, valamint az északkeleti tájakon van esély 1-6 cm-es hóréteg kialakulására. Ezt követően vasárnap este az Ózd-Békéscsaba vonal mentén kialakuló intenzívebb hózáporokból szintén hullhat további 1-5 cm friss hó.

Hófúvásra is számítanak

Az erős szél miatt kialakult hófúvással érintett területeken hatékonyan csak a szél elállta után tudnak beavatkozni a szakemberek, de addig is mindent megtesznek az utak járhatóságáért.

Nehéz terep

Hófúvás esetén hiába takarítják le a burkolatról a havat a gépek, azt a viharos széllökések visszahordhatják, egy idő után még olyan szakaszokon is, ahol hófogó rácsok vannak.

Lassabban, óvatosabban közlekedjünk

A Magyar Közút mindent megtesz a rendelkezésére álló gépi és humán erőforrások erejéig, hogy biztosítsa a biztonságos közlekedés feltételeit. Ugyanakkor a szakemberek a közlekedők együttműködését is kérik: vezessenek lassabban, óvatosan, az évszaknak megfelelően, csak megfelelően felkészített, átvizsgált és téli gumival felszerelt járművekkel induljanak el.

Türelmet kérnek a teherautósoktól

A nehéz tehergépjárművekkel közlekedőktől azt kérik, hogy ha tehetik, várják meg az intenzívebb havazás végét, mert, ha egy hegyvidéki szakaszon, akárcsak latyakos úton is megtorpannak és nem tudnak továbbhaladni, a mögöttük feltorlódott forgalomban kell várakoznia a közutas munkagépeknek is.

Tájékozódjunk!

A közútkezelő ezért arra kér mindenkit, hogy a következő napokban még utazás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról és csak a téli közlekedésre alkalmas járművekkel induljanak el. A közlekedőknek érdemes utazás előtt tájékozódni az aktuális forgalmi helyzetről, az út- és látási viszonyokról a cég Útinform szolgálatának diszpécsereinél vagy a www.utinform.hu oldalon. A BudaPestkörnyéke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: startra kész a Magyar Közút. Fotó: nyugat.hu