Berki Krisztián a tegnapi tárgyaláson még kiröhögte azt a buszsofőrt, aki előtt lefékezett, ma már idegesen érkezett a bíróságra, az ítélethirdetésre. A vád közúti veszélyeztetés, az ügyészség 2 év 6 hónapot kért a celebre. Berki az utolsó szó jogán annyit mondott, hogy sajnálja ami történt, de nem érzi magát felelősnek. A bíróság végül első fokon két év börtönre ítélte, amelynek végrehajtását négy évre felfüggesztették.

Elvették a jogsiját is

A bíróság egyrendbeli közúti veszélyeztetésért és egyrendbeli rongálásért kimondta Berki Krisztián bűnösségét. Két év szabadságvesztésre ítélte, négy év próbaidőre felfüggesztve, emellett két évre elvették a jogosítványát és 625 ezer forintos pénzbüntetésre is ítélték a büntetőfékező celebet. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Óriási sajtóérdeklődés

A keddi tárgyalás óriási sajtóérdeklődés mellett kezdődött, teltház volt a tárgyalóteremben. Az ügyész így kezdte a beszédét: „Nagyon nagy szerencse, hogy az esetről készült kamerafelvétel, mert így pontosan látható, hogy mi is történt valójában. Minden jel arra mutat, hogy a vádlott indokolatlan vészféket alkalmazott, amelyet forgalmi okok nem indokoltak.” A videót a cikkünk alján nézheted meg.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Semmi sem indokolta, hogy a fékbe taposson

A buszban több mint 2,5 millió, Berki Krisztián bérelt Bentley-jében pedig  több mint 14 millió forintnyi kár keletkezett. A bíróságon az ügyész hozzátette: „A vallomásokból és egyéb bizonyítékokból egyértelmű, hogy semmi nem indokolta Berki Krisztiánnak, hogy megálljon, holott fel kellett volna mérnie, hogy tettével veszélyhelyzetet okoz. A buszvezető a legjobb szándéka szerint próbálta elhárítani a balesetet, amelynek végül ütközés lett a vége. Indokolatlanul, szándékosan hozta létre a vádlott a veszélyhelyzetet.”

Ismerte az útvonalat

Arra is emlékeztetett az ügyész, hogy Berki Krisztián többször is vezetett ezen az útvonalon, erről ő és a felesége is nyilatkozott, így tudnia kellett, hol tud megállni. Ha ennek ellenére mégis bizonytalan volt, az sem indokolta volna a vészfékezést. IDE KAPCSOLÓDIK: Berki Krisztián a bíróságon kiröhögte azt a buszsofőrt, aki előtt a vádhatóság szerint büntetőfékezett

Szándékosan tette

Az ügyész szerint arra se lehet hivatkozni, hogy Berki a középső tükörben nem látta a buszt, hiszen alig ért be a busz elé. Ha pánikba esett volna, akkor sem így állt volna meg, egyértelműen szándékosan tette ezt. Látni, hogy a Bentley teljes fékkapacitását kihasználva állt meg, ezzel pedig elháríthatatlan veszélyt okozott.

Számon akarta kérni a sofőrt

Az ügyész leszögezte: A tényekből látszik, hogy nyilván nem érte váratlanul az ütközés Berkit és számon akarta kérni a sofőrt, miközben felfokozott idegállapotban volt. A vádlottat, Berki Krisztiánt bűnösnek kell kimondani.

Súlyosbító körülmények

Az ügyész szerint a büntetés kiszabása során súlyosbító a sebességtúllépés, a záróvonal átlépése, valamint az ilyen esetek elszaporodása is, sajnos egyre több a büntetőfékezés. Szerinte a vádlott közlekedési előélete is indokolja a bűnösség megállapítását.

Nem fizetett ügyvédet

Berki nem fizetett ügyvédet, kirendelt védője volt. Az ügyvéd elmondta: Azt a látszatot akarták kelteni, hogy a vádlott egy pitiáner közlekedési konfliktusból adódóan előzte meg a buszt, ezzel saját és mások épségét is veszélyeztette. A vádlott a körülmények szerencsétlen állása miatt szenvedett balesetet. Az interneten közzétett videóval próbálják befolyásolni a közhangulatot.

Mentsék fel

Az ügyvéd kérte Berki minden vádpont alóli felmentését, mert az elkövetett cselekmény nem bűncselekmény. Enyhítő körülmény: a büntetlen előélet, időmúlás, rövid időn belül megszületik a védence második gyermeke, felesége hosszabb ideig keresőképtelen lesz. Amennyiben Berki Krisztiánt mégis bűnösnek mondják ki, felfüggesztett büntetést szabjanak ki.

Ártatlannak tartja magát

Az utolsó szó jogán Berki Krisztián is felszólalt, ezt mondta: „Ártatlannak vallom magam, sajnálom, hogy bekövetkezett a baleset, felelősnek nem érzem magam. Kérem a bíróságot, hogy mentsenek fel.” – mondta Berki Krisztián. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt az esetről készült videó

Kiemelt kép: Berki Krisztián – Forrás: Facebook/Krisztan Berki