Tegnap bejelentette a kormány, hogy a CSOK büntetőkamatát leszállítja 5 százalékra, így azok, akiknek nem jön össze a gyermek, nem kell tízmilliós büntetést visszafizetniük. Az új szabályozás azonban utat nyithat az ügyeskedők előtt, hiszen a banki hiteleknél jóval olcsóbb hitelhez lehet hozzájutni.

Álomhitel

Lecsapnál egy 10 milliós hitelre, amelynek nem kell törlesztened a 10 milliós tőkéjét és az 5 milliós kamatát sem egy évtizeden át, majd csak 10 év múlva, egy összegben? – teszi fel a kérdést a Portfolio, ahol kiszámolták, hogy a nagyon kedvező, 4,1 százalékos kamatozású „lakáshitel-konstrukciót” október 1-jétől a magyar állam tálcán kínálja mindenkinek és gyerek se kell hozzá. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Nem gondolták át

Valószínűleg a kormány se gondolta komolyan, hogy bevezeti, de ha így marad a szabályozás, annak nem kívánatos következményei lehetnek: potyautasok tömege élhet vele, tovább szűkítve a valódi gyermekvállalók lehetőségeit az új építésű lakások amúgy is korlátos piacán.

TUDTAD? A BudaPestkörnyéke.hu hírportált az erősebb napokon már 300 ezren olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Nagyon menő, hogy rengeteg hirdető is minket választ, bízik bennünk és a szponzorált cikkek is a piacvezetők közé repítenek minket. (Részletek itt) Köszönjük, hogy most te is minket olvasol! Gyere vissza pár óra múlva, mert a BudaPestkörnyéke.hu hírportálon mindig találsz olyan infót, amit máshol nem olvashatsz.

70 milliós visszafizetés

Az eddigi szabályozás, vagyis a naptári félév elején érvényes alapkamat ötszörösében meghatározott késedelmi kamat túlzott volt, hiszen bizonyos esetekben 70 milliós pénzvisszafizetés réme lebegett a hitelfelvevők feje felett.

Kockázatos húzás

Az 5 százalékos korláttal átesett a szabályozás a ló túlsó oldalára. Olyan alacsony ez a kamatszint, hogy kockázatot jelent. Olyanok számára teszi jó választássá a 10 milliós CSOK felvételét, akiknek eszük ágában sincs gyermeket vállalni.

Kedvezőbb a banki kamatoknál

A portál számítása szerint ha a 10 év múlva visszafizetendő CSOK-ot hitelnek tekintjük és az 5 milliós késedelmi kamatot a hitel kamatának, akkor egy 4,1 százalékos kamatozású, csak a futamidő végén törlesztendő lakáshitelhez jutunk, amely jóval kedvezőbb a bankok jelenleg 8 százalékos ajánlatainál.

Megelőlegezett CSOK

Az előre bevállalt gyermekekre elérhető, úgynevezett megelőlegezett CSOK-ot csak olyan házaspárok igényelhetik, ahol a pár egyik tagja 40 év alatti. Az ő esetükben merülhet fel a trükközés lehetősége.

Nincs nagy kockázat

A trükközést az is segítheti, hogy az állam nem ellenőrizheti, miért marad el a gyermekáldás. A CSOK-ot igénylőknek mindössze egy magánokiratban kell nyilatkozniuk a gyermekvállalásról, de ennek nincs más szankciója, mint az 5 százalékos büntetőkamat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció