Aggasztó hírek érkeznek a Kínában terjedő tüdőgyulladásról, amely főleg a gyerekeket veszélyezteti. Szlávik János infektológus nevét mindenki megtanulta a Covid-járvány idején, most a legújabb, Kínából érkező kórokozóról kérdezték. A fertőző tüdőgyulladás már itt van Európában, idő kérdése, mikor robban be a magyar iskolákban, óvodákban. Mekkora veszélyben vannak a gyermekeink?

Új fertőzés terjed Kínában

Gyerekeket támadó, tüdőgyulladást okozó betegség kezdett terjedni Kína északi részén és a főváros, Peking környékén. Ahogy a Covid, most ezt fertőzés is a kínai holdújév előtt indult be, akkor, amikor rengeteg kínai ember kel útra, hogy meglátogassa a családját. Annakidején a Covidot is így vitték gyorsan szét. Most is ettől tartanak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Tájékoztatást kér a WHO

A Kínában megjelent tüdőgyulladásról már tájékoztatást kért az Egészségügyi Világszövetség, a WHO. Közölték, hogy további információkat kértek a kínai hatóságoktól a légzőszervi megbetegedések és a tüdőgyulladásos megbetegedések számának növekedéséről az ottani gyermekek körében. 

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Emelkedik a megbetegedések száma

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tisztviselői egy sajtótájékoztatón számoltak be a légzőszervi megbetegedések számának növekedéséről – számolt be a CNN a WHO szerdai közleménye kapcsán.

Gyermekkori tüdőgyulladás

A WHO szerint Kína északi részéről nem diagnosztizált gyermekkori tüdőgyulladásos esetek csoportjait is jelentették, de nem világos, hogy ezek összefüggésben állnak-e a légúti fertőzésekkel. A nemzetközi egészségügyi szabályzat mechanizmusán keresztül a világszervezet további járványügyi és klinikai információkat, valamint laboratóriumi eredményeket kért a gyermekek körében jelentett járványról.

Megszólalt Szlávik doktor

Szlávik János infektológus orvos pénteken reggel a Rádió 1-en Balázsék című műsorában azt mondta, bár négy éve valóban nyugalomra szólított és arról beszélt, hogy a Kínában terjedő fertőzés nem okozhat problémát, utána évekig otthon ültünk a covid miatt, most ennek ellenére sem akar rémisztgetni.

A gyerekek könnyen elkapják

Az a fajta tüdőgyulladás, ami most terjed Kínában, annak köszönhető, hogy a csak nemrég feloldott covid-korlátozások után lekerült a maszk az emberekről, a gyerekek pedig így a közösségekben, ahogy máshol a világon is, könnyedén elkapják a most aktuálisan terjedő fertőzéseket. 

Kínai tüdőgyulladás

Ezt a “kínai” tüdőgyulladást a Mycoplasma nevű baktérium okozza, mely legtöbb esetben lábon kihordható, enyhe lefolyású tüdőgyulladást eredményez. Tény az is, hogy könnyű széthordani a világban utazások során. A fertőzés már Európában is megjelent, Dániában és Hollandiában számoltak be az esetszámok növekedéséről – mondta Szlávik doktor.

Erős gyógyszerek

A Mycoplasma jól reagál antibiotikumokra, ám Szlávik doktor arra is figyelmeztetett, hogy a baktériumoknál a túlzott antibiotikum-használat rezisztenciát, vagyis ellenállást alakít ki, vagyis egyre erősebb gyógyszerek szükségesek a megfékezésükhöz. A rádiós beszélgetésből kiderült, hogy az orvos egyetért azzal is, hogy ma szemmel láthatóan több gyerek szenved asztmában, allergiában, felszívódási zavarokban, mint régen. Ennek egyik oka, hogy a szülők ma túlféltik a gyerekeiket és a fejlődő szervezet, benne a „tanuló” immunrendszerrel, nem találkozik idejében azon anyagokkal, amik ellen meg kellene tanulnia védekezni.

Járványkórházakat alakítanak ki Kínában

A kínai egészségügyi minisztérium mindenesetre – tanulva a Covidból – a helyi hatóságokat járványkórházak felhúzására, a járványklinikák kapacitásának növelésére szólított fel. Vagyis jól látható, hogy a koronavírus-járvány óta Kína sokkal komolyabban és nyíltabban kezeli a hasonló eseteket. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Forrás Blikk, Rádio1 – Kiemelt kép: illusztráció – Forrás: MTI/Koszicsek Szilárd