Újabb ötlettel jelentkezett a Fiatal Családosok Klubja: a Ficsak a kiskorúak védelmére hivatkozva csak a nemzeti dohányboltokban tenné lehetővé az energiaitalok vásárlását.

A kiskorúak védelmében  

A családszervezet azt szeretné elérni, hogy a kiskorúak ne tudjanak korlátlanul energiaitalt vásárolni, és a lap szerint politikusok, vagyis országgyűlési képviselők is támogatnák a kezdeményezést. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hiányzik a szabályozás

Király Nóra Ficsak-alapító elmondta, az energiaitalok borzasztóan károsak a gyermekeinkre, a bolti hozzáférhetőségükre pedig gyakorlatilag semmilyen szabályozás nem vonatkozik. Ha a felnőtt úgy vedeli az energiaitalokat, mint a gödény, az már egy felelős döntés eredménye, de a gyereknek nincs szüksége erre a termékre – nyomatékosította a családszervezet.

HOPPÁ! A forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu! Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint az Origo, Index, Telex, Hvg, Blikk, 24.hu vagy az RTL KLUB és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most Te is minket olvasol! Részletek itt.

„Nagyon erős a lobbi”

A Ficsak alapítója ugyanakkor egyelőre nem túl derűlátó az ügyben, mert – mint fogalmazott –„nagyon erős az energiaital-lobbi, Magyarország egy energiaital-gyártó nagyhatalom, és ezek a cégek mindenáron a minél nagyobb profitra hajtanak”.

Kampányra készülnek

A lap úgy tudja, hogy Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára ez év elején már bejelentette, hogy a kormány egy figyelemfelhívó kampány keretében igyekszik rámutatni az energiaital-túlfogyasztás veszélyeire, különösen a fiatalok körében.

Riasztó számok

Az államtitkár akkori tájékoztatása szerint a felső tagozatos és középiskolás diákok 10 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt ilyen italokat, és az elmúlt években több száz olyan eset volt, amikor fiatalok ezek túlfogyasztásával összefüggésben szorultak orvosi segítségre.

„Gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz”

A Magyar Energiaital Szövetség a honlapján arra a kérdésre, hogy gyermekeknek ajánlott-e az energiaital, azt írja: „Nem, gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz, így a kávé, az energiaital és a kóla sem. Viszont egy egészséges felnőtt naponta megihat 5 doboz energiaitalt”.

Ellenőrzött összetevők

A szervezet hozzáteszi azt is, hogy a boltok polcain található összes energiaital (és összes összetevője) biztonságos – ugyanis az energiaitalokat a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal is rendszeresen ellenőrzi – olvashatjuk a Telex cikkében.

7 milliárdos állami támogatás

A Hell szikszói alumíniumdoboz-gyára – ahol most hozzávetőleg 150-en dolgoznak – 7 milliárdos állami támogatást kapott március végén Szijjártó Péter minisztériumától egyedi döntéssel – írta a Kormány.hu közzétételére hivatkozva a K-Monitor.

165 új munkahelyet ígérnek

A beruházás 19 milliárdos befektetéssel 165 új munkahelyet ígér, vagyis több, mint egyharmadát állják az adófizetők. Az energiaitalos cég dobozgyára (Quality Pack Zrt.) létesítésére 2016-ban már igénybe vett 7 milliárd forint ugyanilyen támogatást, akkor a 30 milliárdos beruházásra (320 beígért munkahely). 

Átszervezték volna a farsangot

A Fiatal Családosok Klubja hamvazószerda alkalmából arra kérte a köznevelési intézmények vezetőit, hogy farsangi mulatságokat ne szervezzenek a nagyböjti időszakban. Azt írták, egyesületükhöz több szülői bejelentés érkezett arról, hogy az óvodai-iskolai farsangi mulatságok időzítése sok esetben átnyúlik a nagyböjti időszakba, „amikor a vallásos keresztény családok tartózkodnak a hasonló mulatságoktól, és még a kevésbé vallásos emberekben is rossz érzést kelt, amikor farsangi mulatsággal szembesülnek a nagyböjti időszakban”. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció