Megjelent a rezsicsökkentést átalakító rendelet a Magyar Közlönyben. Így mostanra megkaptuk a pontos leírást arról, mennyit is fogunk fizetni majd a jövőben a gázért, valamint a villamos energiáért.

Németh Szilárd jelentette be

Németh Szilárd rezsibiztos csütörtökön tartott rendkívüli tájékoztatót, ahol beszámolt a rezsicsökkentés részleteiről, ami pedig talán a legfontosabb, végre elárulta, az új, lakossági árakat. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Lesz egyátalán energia?

“Azon kell gondolkodnunk, hogy lesz-e egyáltalán energia Európában – vezette fel a rezsicsökkentés módosításának részleteit tájékoztatóján Németh Szilárd. A 7 pontos intézkedés egyik eleme a rezsicsökkentésről szól” – mondta Németh, számolt be róla a Portfolio.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Nem tartható fent

Ezen túlmenően hozzátette, nem tartható fent, hogy mindenki rezsicsökkentett áron kapja az energiát és a földgázt, de nem lehet egyszerre rászabadítani a piaci árat a lakosságra – ismerte el.

Új tarifa

“Ezért a következőkről döntött a kormány: meghatározott egy limitet. Bevezettett egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ez kisebb, mint egy piaci ár” – jelentette be a kormánybiztos.

A áram árak így alakulnak:

  • 2523kWh/év fogyasztásig 36 forint
  • Az e feletti fogyasztásnál 70,10 ft/kWh, a valós piaci ár 268 forint lenne.
  • Az éjszakai áram: 23,1, e felet 62,9 forint a nem kedvezményes ár.
  • A H tarifa korlátlanul fennáll.

Földgáz esetében:

  • 144 köbméter/hó a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.
  • E felett 747 fornit/köbméter. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne.
  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény.
  • Egy új kedvezményt is bejelentettek, a távtársasházaknak.

Augusztus 1-től változik a rezsi ára

Mint ismert a kormány múlt szerdán döntött arról, hogy átalakítják a rezsivédelem szabályait, és augusztustól csak az átlagfogyasztásig jár majd, az azon felüli lakossági fogyasztásért már a hatósági helyett a piaci árat kell majd fizetni. (erről derült most ki, hogy lakossági piaci árról lesz szó, ami kisebb, mint a tényleges piaci ár)

Ennyi az átlagfogyasztás Magyarországon

A még „rezsivédett” árért járó átlagfogyasztást az áramnál évi 2523 kWh-ban (210 kWh/hó), a gáznál éves szinten 1729 köbméterben (144 köbméter/hó) határozzák meg.

Nem fér bele a rezsicsökkentés

Orbán Viktor a Kossuth Rádióban múlt péntek reggel a rezsicsökkentés részleges megszüntetéséről is beszélt. Arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy sokakat érzékenyen érint majd, hogy jóval magasabb lesz a rezsiszámlája. azt mondta kormányfő: “Valaki majd megérti, valaki nem. A tényeken az nem változtat, ha valaki ezt nem érti meg.” Azt mondta a kormányfő: a teljes lakossági rezsicsökkentés a háborúig belefért, ma már nem. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Illusztráció