A szerdai kormányülést követően rendkívüli döntést jelentett be Orbán Viktor: az eddigiekhez képest sokkal jobban megadóztatják a nagy cégeket és létrehozzák a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot. Mint fogalmazott: “Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.

Drasztikus áremelkedés

Nem sokkal cikkünk megjelenése előtt, este hat után jelentkezett egy videóval a Facebookon Orbán Viktor, amelyet azzal kezdett „A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet”.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Extraprofit

Hozzátette: a rezsicsökkentés védi ugyan a családokat, de az energiaárak tovább emelkednek, így ez egyre nehezebb. Ráadásul a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni. Azzal folytatta, hogy mindeközben az emelkedő kamatok és árak révén a bankok és a nagy multicégek nagyobb haszonra, extra profitra tesznek szert.

Köszönjük, hogy a forgalmas napokon már 300 ezren olvastok minket! Ezzel Magyarország Top 15 hírportálja közé került a BudaPestkörnyéke.hu – részletek itt.

 

Rezsivédelmi alap

A kormány ezért úgy határozott, hogy létrehoz egy rezsivédelmi alapot és egy honvédelmi alapot. Innen fizetjük majd a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit – mondta Orbán Viktor. Hozzátette: arra kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagykereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és légitársaságokat, hogy az extra profitjaik nagy részét ebbe a két alapba fizessék be. Az intézkedések 2022-re és 2023-ra korlátozódnak.

Háborús helyzet

Akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azokat arra kérjük, azoktól elvárjuk, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez. Ahogy vállaltuk, a családokat, a nyugdíjasokat, a munkahelyeket és a rezsicsökkentést az elhúzódó háborús helyzetben is meg fogjuk védeni – mondta a kormányfő, aki szerint a csütörtöki kormányinfón ismertetik majd az intézkedések pontos részleteit.

Háborús vészhelyzet

Orbán Viktor kedden, a miniszteri eskütétel után jelentette be, hogy Magyarországon háborús veszélyhelyzetet lép életbe. A kormány az Alaptörvényben biztosított jogával élve ma éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet.

Meg kell védeni Magyarországot

„A járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan ez is lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon, és minden lehetséges eszközzel megvédje Magyarországot és a magyar családokat. Holnap tájékoztatni fogom Önöket az első döntéseinkről” – mondta keddi videóüzenetében a miniszterelnök.

Módosulnak a törvények

A bejelentés után a Magyar Közlönyben hivatalosan is megjelent az Alaptörvény tizedik módosítása. Ezzel életbe lépett a háborús veszélyhelyzet Magyarországon. Ezzel együtt szintén az Ukrajnában dúló háború miatt a katasztrófavédelem és a hozzá kapcsolódó törvények is módosultak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Itt a bejelentés

Kiemelt kép: részlet a fenti videóból