„Világhírű brit építésziroda, a Grimshaw Architects nyerte az új Nyugati pályaudvar tervpályázatát! London, Melbourne, Los Angeles, New York pályaudvarait, metróállomásait is ők tervezték, sok más munka mellett.” – olvasható Fürjes Balázs közösségi oldalán közzétett posztjában.

Háromszintes

A bejegyzésből kiderül, hogy kihirdették a Nyugati pályaudvar és környékének megújítására kiírt pályázat győztesét. A tervek értelmében egy háromszintes, részben a föl alá süllyesztett, modern pályaudvar lesz majd a Nyugatiból, amit a későbbiek során egy vasúti alagút köthet majd össze a dél pályaudvarral. Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor az is nagyon lényeges dolog, hogy a pályaudvar és környéke bezöldül, a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható, teljesen új városrész születik majd. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Új vasúti csarnok

„Az új terv tiszteli a múltat, Budapest építészeti örökségét, és jól illeszkedik a környező városrész szövetébe. Az Eiffel-csarnok mögött a felszínen egy új vasúti csarnok, a föld alatt 6 vágányos mélyállomás épül. Így a pályaudvar jóval több vonatot tud fogadni. A belváros bezöldül: a Nyugati környezetében egy zöld, parkosított, átjárható új városrész születik.” – írja posztjában Fürjes Balázs.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Teljes megújulás

„A Nyugati pályaudvar és környezete, azaz a Váci út- Dózsa György út-Podmaniczky utca-Nagykörút által határolt városrész teljes megújítását tervezzük. Ez Budapest legbelvárosibb barnamezős, vasúti területe, amely ma zöldet és belvárosi funkciókat szorít ki Budapest belső részéből. ” – derül ki a bejegyzésből, amiben a Fürjes arról is ír, hogy a Nyugati megújulásával 23,5 hektár, vagyis közel két Városmajornyi terület szabadulhat fel zöldterületté.

Miért és hogyan újul meg a pályaudvar és a környéke?

A Nyugati Eiffel-csarnoka gyönyörű, de a pályaudvar műszakilag lepukkant, elavult. Nem méltó Budapesthez, rossz az utasoknak, kevés vonatot fogad, azt is lassan. Többre, jobbra van szükség ahhoz, hogy sokkal többen használhassák a vasutat az agglomeráció és Budapest között, és a városon belüli napi közlekedésben, ingázásban.

13 vágányos vasúti csarnok

A felszínen, az Eiffel-csarnok mögött egy új, 13 vágányos vasúti csarnok épül. A föld alatt pedig egy 6 vágányos mélyállomás lesz. A pályaudvar elővárosi, távolsági és nemzetközi vonatokat fogad majd. „A mélyállomás először fejállomásként működik majd, de úgy építjük meg, hogy a jövőben a Duna alatti, a Déli és Nyugati pályaudvarokat összekötő vasúti alagút is könnyen kapcsolódjon. A jövőben ide érkezik majd be az északi és a déli hévek összekötésével megvalósuló M5-ös metró is, amelynek megállója a mélyállomás alatt lesz.” – áll a posztban.

300 000 utas

Ez lesz Közép-Európa egyik, Magyarország és Budapest legnagyobb, legforgalmasabb kötöttpályás közlekedési csomópontja. Ha minden elkészül, napi 300 000 utas fordul majd meg itt. Az alapos tervek és az, hogy a tervező már több jelentős közlekedési csomópontot tervezett, biztosítja ennek a forgalomnak a zökkenőmentes kezelését. A felszínen új vasúti csarnok épül, amely az Eiffel-csarnok és Budapest építészeti öröksége előtt is tiszteleg! Az új, 13 vágányos, modern vasúti csarnok az Eiffel-csarnok mögött épül fel. Különleges tetőszerkezetével karakteres homlokzatot, világos bejáratot ad Podmaniczky utca és a Nyugati tér irányába. A tervezett új csarnok megadja a tiszteletet az Eiffel-csarnoknak: nem akar fölébe kerekedni, nem akar attrakció lenni, nem is ér hozzá a régihez, azt minden irányból önálló, megközelíthető, körbejárható épületté teszi. Ezáltal a kortárs épület hangsúlyosabbá teszi és kiemeli a műemlék csarnokot. Belső világában kék színű acélszerkezetével és faburkolataival az Eiffel-csarnok stílusjegyeit viszi tovább, így teremtve egységet régi és új között.

Közösségi tér és találkozási pont

Az Eiffel-csarnok új közösségi tér és találkozási pont lesz! Az Eiffel-csarnok épületében az utcaszinten a vasúti forgalom megszűnik. Az így felszabaduló területen jön létre Budapest új színfoltja és új találkozási pontja, közösségi tere: boltokkal, kávézókkal, rendezvénytérrel, éttermekkel. Jól átjárható, minden irányból könnyen megközelíthető pályaudvar és városi tér jön létre!Ma a Nyugati pályaudvar a felszínen csak két oldalról közelíthető meg: a Nyugati téri parkoló és a Nagykörút irányából. Megújításával új bejáratokat kap a pályaudvar: az Eiffel tér, a Podmaniczky utca, a Ferdinánd híd és a Westend irányából is könnyedén megközelíthető lesz. Megszűnik a szomszédos kerületek közötti elvágó hatás, javul a 7. kerület és a 13. kerület közötti kapcsolat. Ezt segítik elő az új, keresztirányú gyalogos és kerékpáros kapcsolatok.

A rozsdából zöld lesz

„Bezöldítjük a vasúti üzemi területeket: egy új, hosszú, zöld parkot hozunk létre a Nyugatitól a Városligetig! A rozsdából zöld lesz! A terv új belvárosi zöldfelületet hoz létre, melynek megtervezése során elsődlegesen az AREP Group által jegyzett második helyezett pályamű legjobbnak ítélt parki megoldásaira támaszkodunk a jövőben.” – folytatja posztját Fürjes Balázs.

Itt a teljes poszt:

A családosokat játszótér várja

„Az új park a Podmaniczky utca mentén fut majd végig, a Városliget és a Nagykörút térségét egy valódi zöldfolyosóként köti össze. A 17 hektáros pihenőterületen a sportolni vágyók számára futókört, több közösségi sportpályát is építünk.” – írja. „A családosokat több korosztályos játszótér várja majd, pelenkázóval felszerelt mosdókkal. Kutyás élményparkot és nagy, zöld pihenőtereket alakítunk ki, új növényzetet ültetünk el. A parkot új épületek szegélyezik majd, ezek Terézváros felé zajvédő falként is funkcionálnak. A vasúti Motorszín ipari műemlék épülete pedig kulturális funkciót kap. Bezöldül, és egy színvonalas, városi térként születik újjá a Nyugati tér!A Westend elől elköltözik a lerobbant parkoló és a buszpályaudvar. Helyükön egy barátságos zöld tér születik: fákkal és színvonalas utcabútorokkal. Elbontjuk a Nagykörút, Váci út és Bajcsy-Zsilinszky út metszéspontjában található autós felüljárót – a belvárosba nem kell autópálya!” – zárul a politikus bejegyzése. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: Nyugati pályaudvar látványterv – Forrás: Fürjes Balázs Facebook