Szigorú járványügyi intézkedéseket hozott a kormány, amelyről Gulyás Gergely a Kormányinfón számolt be csütörtök délelőtt. Kötelezővé teheti a munkavállaló a koronavírus elleni oltást, aki nem él vele, az elbocsájtható.

Szigorít a kormány

Gulyás Gergely a Kormányinfón bejelentette, az előrejelzések sokfélék a járvánnyal kapcsolatban, de a negyedik hullámban a fertőzöttek száma ugrásszerűen nőni fog, a kórházban kezeltek száma kisebb mértékben, de szintén emelkedni fog, a helyzet intézkedéseket indokol.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

A kormány a következő döntéseket hozta

  • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottak számára, ha ezt szükségesnek látják.
  • A közösségi közlekedési eszközökön november elsejétől kötelező a maszkviselés
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be

Kötelező oltás

Gulyás Gergely ezután az oltások fontosságát hangsúlyozta, és remélik, hogy a negyedik hullám ezekkel az intézkedésekkel és a vakcinákkal megfékezhető. Az állami szerveknél széles körben elő fogják írni az oltási kötelezettséget, az önkormányzatoknál a polgármesterek lesznek jogosultak dönteni erről.

Köszönjük a napi 335 ezer érdeklődő olvasónknak, hogy a BudaPestkörnyéke.hu Magyarország TOP legolvasottabb hírportáljai közé került. Részletek itt. Közben a holnapi és mai programajánlónkat ide kattintva éred el!

 

 

Ez vonatkozik majd a kötelező oltásokra

Felmentést élvezhet a kötelező oltás alól az a munkavállaló, akinek orvosi igazolása van arról, hogy az egészségére veszélyes lehet a vakcina. Az a munkavállaló, aki mégsem adatja be magának az oltást, az fizetés nélküli szabadságra kell küldeni, utána elbocsájtható. Gulyás Gergely azt mondta, az első oltást december 15-ig kell felvenni.

Alkormányellenes-e a törvény?

Eddig Magyarországon csak az egészségügyi dolgozóknak volt kötelező a védőoltás. Emiatt többen elhagyták a pályát. Az Alkotmánybíróság jelenleg is vizsgálja, hogy alkotmányellenes-e a kötelező védőoltás bevezetése. Gulyás Gergely a Kormányinfón egy kérdésre válaszolva azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy bízik benne, hogy az Alkotmánybíróság nem kaszálja el a kötelező védőoltásokról szóló törvényt.

Kijárási tilalom az idősotthonokban

Karácsony Gergely pár nappal ezelőtt bejelentette, hogy a Fővárosi Önkormányzat arra kér mindenkit, hogy a BKK járatain viseljenek maszkot. November 2-tól pedig minden fővárosi idősotthonban kijárási tilalmat rendelnek el.

A 12. kerület már szigorított

Pár nappal ezelőtt a 12. kerületi önkormányzat jelentette be, hogy a kulturális és sportintézményeiben 2021. november 1-től a hat éven felülieknek kötelező a szájat és az orrot egyaránt eltakaró maszk viselése. Az intézkedésre a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében kerül sor – derül az önkormányzat közleményéből.

A rendezvényekre is kiterjesztette az önkormányzat a szigorítást

A MOMkult épületében a rendezvények során elsősorban a programhelyszíneken, valamint azon szolgáltatási pontoknál, ahol a szociális védőtávolság nem tartható (színházterem, előadótermek, büfé, ruhatár, mosdóhelyiségek stb.) kötelező a maszk viselése.

A medencetérre nem vonatkozik

A MOM Sport Uszoda és Rendezvényközpont vezetése ugyancsak elrendelte a maszk kötelező használatát az intézmény területén. A Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda területén november 2-tól kötelező a maszk használata. A sportintézményekben a medencetérre nem vonatkozik a szabályozás.  A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Kiemelt kép: illusztráció