Legalább egy hónapig kijárási tilalom lesz Magyarországon, minden üzlet és étterem bezár. A miniszterelnök nehéz időszakot ígért hétfői Facebookon közzétett beszédében, amiben a járványt lassító, korlátozó intézkedéseket jelentett be.

Kedd éjféltől jönnek a szigorítások

Ha az Országgyülés megadja a kormánynak a rendkívüli felhatalmazást, és a parlamenti képviselők megszavazzák az előterjesztést, akkor kedd éjféltől Ausztriához hasonló intézkedéseket vezetünk be – mondta hétfő reggel a miniszterelnök Facebook videójában

Kijárási tilalom

Este 8 és reggel 5 között kijárási tilalom lesz. Felmentést csak a munkábajárás és hazajárás valamint rendkívüli esetben lehetséges.

A Budapest és Környéke hírportált az erősebb napokon már százezrek olvassák. Olyan portálokkal vagyunk egy listán, mint a Telex, Origo, Index, Blikk, az RTL és a TV2 weboldalai. Köszönjük, hogy most te is minket olvasol!

Vendéglátás, szépségszalonok

Az éttermek bezárnak, csak házhozszállítás lehetséges. Az üzletek, fodrászatok este 19 órakor bezárnak. A szállodák csak üzleti célú vendégeket fogadhatnak, turistákat nem

Rendezvények

Általános rendezvénytilalom lép életbe, családi összejövetelen, magánrendezvényen legfeljebb 10-en vehetnek részt. esküvő csak lakodalom nélkül lehetséges, a szertartáson csak a szertartás megtartásához szükséges személyek, továbbá a szülők, tanúk, testvérek vehetnek részt.  A temetésen maximum 50 fő vehet részt.

Sport

A sportmérkőzések zártkapusak lesznek. A szabadtéren az egyéni sportolás megengedett, az amatőr csapatsport tilos. Bezárják a szabadidős létesítményeket: fitneszterem, fedett uszoda, múzeumok, színházak, állatkertek.

Oktatás

A felsőoktatás csak online formában működhet, és az összes kollégiumot be kell zárni. A középiskolákban 8. osztály fölött digitális oktatás lép életbe. A bölcsődék óvodák, általános iskolák, 14 év alattiak számára nyitva maradnak.

Tesztelés

„A kórházi dolgozókat, iskolai tanérokat, óvónőket és bölcsődei dolgozókat tesztelik, akkor is, ha tudjuk, hogy a gyorsteszt csak 50-60 %-os biztonságú” – mondta a miniszterelnök.

Szállodák foglalása

 A szállodáknál a bezárás utáni első 30 napban, a november 8-ig történt foglalásokat, azok 80 %-át az állam megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, megkapják a fizetésüket.

Járulékfizetés

Az éttermek, szabadidős létesítményeknek erre a 30 napra nem kell járulékot fizetni, az állam a munkavállalók bérének a felét megtéríti, ennek a feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el és megkapják a fizetésüket.

30 napig érvényesek

Ezeket az intzékedéseket 30 napra vezetik be, szükség esetén meghosszabbítjatják, az intézkedések kedd éjféltől, vagyis szerda 0 órától lépnek hatályba – ha megszavazza a parlament kedden. 

Kiemelt kép: illusztráció